Cultuurprijs voor het RSG

OUDE TRADITIE IN ERE HERSTELD:
CULTUURPRIJS VOOR HET RSG ?

De tweekamp. Oud Germaans gebruik.

 

“Och, mein lieber, meine Süüse du hast verloren mit Schach heute Abend”, dein Gegner, war er besser?” “Nein, Nein, Nein” antwoordde Lasker, lichtelijk geirriteerd, terwijl hij zich helemaal ontkleedde, zijn kleding vervolgens in de open haard smeet (ook bijgeloof was Lasker niet vreemd) en alleen met zijn sokken inclusief sokophouders aan, voor zijn partner ging staan, haar diep in de ogen keek en de legendarische woorden sprak: “Nein, er war Schlechter”. Lasker overleefde de tweekamp ternauwernood, +2, -2, =8 en daardoor behield hij zijn wereldtitel.

Een van de puurste vormen van strijd is de tweekamp. Mano a mano! Denk aan de bezwete koppen van boksers, die vertraagd een rechtse hoek opvangen en waarbij de zweetdruppels ervan af spatten. Vooral aan Armeense Olieworstelaars in super slow motion.
Het schaakspel is uitermate geschikt voor deze vorm van strijd. De tweekamp brengt duidelijkheid. Wie de sterkste, wie de slimste, wie de handigste , wie het best voorbereid is, wie het beste zitvlees heeft, enz..

Als we de partijen beschouwen die gespeeld zijn ten huize van het RSG, ongeacht de uitslag, is er achteraf altijd wel iets mis mee. En eigenlijk zou de verliezer, direct de handschoen weer op moeten kunnen pakken door een revanche partij te eisen.
Een tweekamp over twee winstpartijen en remises tellen niet mee. Het lijkt een faire manier om een competitie spelen. Gelukkig hebben we geen last meer van de zandloper, de snorrende gaslampen, en een meekijkende tegenstander in de bedenktijd. Alles is digitaal geregeld, en alle kinderziektes zijn eruit, nu nog de wedstrijdvorm. Heren laten we ervoor gaan zitten.

Een partij met wit en een partij met zwart. Winnaar gaat verder in de winnaars poule en de verliezers in de verliezers poule, die wordt na de tweede rond weer aangevuld met de verliezers van die tweede ronde. Wedstrijdschema is het zogenaamde “Wimbledon” model en er vindt een loting plaats voor het begin van de eerste ronde. Dus aanwezigheid wordt beloond, afmelden is geen optie.

Dus allen op de inloopavond aanwezig en stem voor het Tweekamp Toernooi van het RSG.®

Agge geluk et meugde misschien wel twee kere tegen de Suus. En zitten dur un paor remises bij dan misschien wel meer kere. Darvor zoude alleen al meejdoen! Of mot er jist weer over vergaderd worre?