Intern (16-10-2017)

A-groep:

Ben Cartens-Arco Schumacher: 0-1.

Een lange partij, waarin de contributie weer maximaal genoten werd. De partij was lang in evenwicht, maar op het eind werd een vreemde pion, gecombineerd met een slechte koningsstelling wit fataal.

 

Marc Naalden-Patrick Heijnen: 1-0.

Patrick speelde de opening heel sterk, maar overzag ergens bij de 20e zet een tactisch geintje, waarna wit een stuk kon winnen.

 

Jacques Smits-Ron Höfer: ½-½.

Na een Weense wals van een opening had wit wat ruimte-voordeel en optisch gezien leek zijn stelling wat beter te worden. Een zwart paard werd krachtig in het strijdgewoel gebracht en toen had wit eigenlijk niet veel meer. Remise was de juiste uitslag.

 

Ted van Eck-Marvin Jacobs: ½-½.

Zwart opende met een Siciliaan, waarna wit agressief speelde en snel kon ontwikkelen. Zwart moest verplicht de verdediging in om bij te blijven tot in het eindspel. Het werd een heel mooi spel, maar toch remise voor beiden.

 

B-groep:

Christ de Veth-Hans Ravestein: ½-½.

In een Siciliaan offert Christ een stuk voor 2 pionnen. De vraag is of het genoeg was. De zwarte koning stond enigszins op de tocht en na enige zetten besloot Hans remise aan te bieden, hetgeen werd aangenomen.

 

Pierre Bol-Bart van Oosterhout: ½-½.

Pierre kwam goed uit de opening, maar kwam later toch vast te staan. Bart kwam in het eindspel toch een pion voor te staan en tenslotte werd remise aangeboden en aangenomen.

 

Rob Verbeek-Joey Wattimena: 0-1.

Na een Siciliaan speelde Rob c4 en een gelijk opgaande opening. Na zet 13 komt Joey met een paardvork op dame-toren en Rob verliest een kwaliteit. Rob slaagt er niet meer in om de opgelopen achterstand in te halen en in het eindspel slacht Joey hem af, want fouten stapelen zich op.

 

 


Bekerteam RSG uitgeschakeld.

Donderdagavond, de clubavond van sv de Raadsheer, 20.00 uur ’t Wapen van Zundert. Gezellig bruin café, vlotte bediening helaas geen koude Koning, maar wel knabbels. We werden vriendelijk ontvangen en verzocht het wedstrijdformulier in te vullen.

Johan was zijn pen vergeten, “anders doe ik het wel met een potlood”. Uit een 40 jarig koffertje werd een pen gehaald, maar die deed het niet. Waarschijnlijk nog ouder dan het koffertje. Op den duur werd er nog wel een pen, die het deed, gevonden, maar de toon was gezet. Lachen.

De clubavond was al begonnen en met gepaste stilte betraden we de mooie ruime speelzaal, die achter het café gelegen is. Zeker op 20 borden werd er al geschaakt. Veel bekenden onder de bezoekers van de clubavond van deze vereniging. De consumptiebonnen lagen klaar en de strijd kon beginnen.

Marc aan bord 2 speelde tegen Jorrit Havermans het Hollands. Jorrit overzag een schaakje en kwam in een stelling waar Marc wel raad mee wist.

Ted, met wit, aan bord 1, speelde tegen Niek Oostvogels. Ted zit momenteel in een dipje, raakte kort na de opening de grip op de stelling kwijt en verloor kansloos. Hierdoor moesten we winnen, volgens het bekerregelement, om een ronde verder te komen. De tussenstand was 1-1.

Aan de andere borden was het allemaal nog niet geheel duidelijk. Johan speelde met wit tegen John van Dijk. Stond goed na de opening. Christ met zwart, Siciliaans Paulsen. Zijn tegenstander speelde het niet logisch want na 3. c3 en 4. d4 toch terugnemen met het paard op d4 en daarna met ditzelfde paard op c6 slaan. Het gevolg was wel dat Christ veel bedenktijd verbruikte. Na de opening stond zwart beter, kreeg een remise voorstel. Nam dit op met teamcaptain, Johan. Die vond dit wel een redelijk voorstel dat we wel aan konden nemen, maar de uiteindelijke beslissing was bij de speler. Aangenomen.

Hierdoor lag alle druk bij Johan. Hij speelde door tot zijn stelling, naar eigen zeggen, toch wel een beetje bedenkelijk werd. De tegenstander bood op een tactisch moment remise aan en de uitschakeling was daar. Gelijk gespeeld en uitgeschakeld.

Jammer dat René er niet was. Oud sponsor “ïn natura” van het DKR. We eten er in Roosendaal nog steeds van. Willem op/met zijn krukken, genoot van het totaal misplaatst kwaliteitsoffer van de tegenstander. Dames kwamen juichend uit de speelzaal gelopen omdat ze gewonnen hadden. In het café werd nog steeds gevluggerd en gelachen. Het was gezellig, zouden we vaker moeten doen.

Dames en Heren van de Raadsheer, tot de volgende keer en succes in de volgende ronde van het Bekertoernooi.


RSG C – Staunton A 1-3

De eerste wedstrijd in de avondcompetitie van het team is op een drama uitgelopen. Goedgemutst en vol zelfvertrouwen begonnen we aan de match tegen een gelijkwaardige tegenstander. Door de problemen die ik op m’n eigen bord had heb ik weinig tijd gehad om naar de overige stellingen te kijken. Ik beperk mij dus tot wat algemene beschouwingen.

Het begon al uitermate treurig. Suus geeft op de 6e zet al een stuk weg. “Dat is me nog nooit gebeurd”. Dit is natuurlijk niet bevoordelijk voor de overige spelers, die gelijk onder mentale druk komen te staan. Dree heeft lange tijd een gelijk opgaande strijd met degelijk spel zoals we gewend zijn. Helaas slaat ook hier het noodlot toe. Hij pakt een vergiftigde pion en verliest een stuk met een familieschaakje “stap 1”. Wat resteert is 3 pionnen tegen 3 pionnen + paard, wat natuurlijk niet te houden is. Nico, die zekerheidje vervangt op bord 4, die op busreis is met een groep bejaarden, doet het veel beter. Vanuit het “oude mannen” zet hij zijn tegenstander vast en harkt het punt binnen. Ikzelve raakte verzeild in een hyperscherpe siciliaan en had de taak te moeten winnen. Helaas gebruikte ik veel te veel tijd om goede zetten te vinden en kwam in hevige tijdnood. Ik probeerde de partij te forceren, maar mijn tegenstander vond de juiste zetten en kreeg groot voordeel. Met 1 seconde op de klok en nog 10 zetten te gaan, in een inmiddels verloren stelling, kon ik nog net bijtijds mijn tegenstander de hand schudden. Veel bedrukte gezichten aan de bar. We dropen maar snel af.

Een bedoefde kappie


Intern (09-10-2017)

A-groep:

Marvin Jacobs-Jacques Smits: 1/2-1/2.

Een Siciliaan in de opening en wat positioneel manouvreren. Na afruil van een aantal stukken kwamen tactische elementen in het spel. Marvin had de beste kansen, maar zwart kon ontsnappen met eeuwig schaak.

Patrick Heijnen-Ted van Eck: 0-1.

Na een ietwat ongebruikelijke opening kreeg Patrick wat tactische problemen, hetgeen na een fout een stuk kostte én de partij.

Marc Naalden-Ben Cartens: 1-0.

Een Budapester gambiet (d4-Pf6, c4-e5). Het doel is aanval en bij deze opening is elk pionnen-eindspel gewonnen voor wit, maar Ben ging al eerder in de fout.

B-groep:

Jan den Hertog-Rob Verbeek: 0-1.

Jan schaakte onder zijn nivo en zocht te snel de aanval, voordat de meeste stukken waren ontwikkeld. Rob was erop gebrand om te winnen, had dit seizoen al 2 keer verloren van Jan. Bij zet 10 parkeerde Jan zijn dame op a6, met een paard van zwart op b4 is dat geen goed teken. Natuurlijk gaf Jan niet op. En Rob begon aan het feestmaal, vrat wat pionnetjes op, daarna 3 lichte stukken en gaf daarna ook nog schaak, wat weer een witte toren kostte. Toen hield Jan het voor gezien.

Joey Wattimena-Pierre Bol: 1/2-1/2.

Zwart komt goed uit de opening, wit verliest al snel een pion. Wit maakt nog meer fouten en zwart krijgt een zeer dreigende stelling. Er wordt heel veel afgeruild en wit dreigt zelfs met mat achter de paaltjes. Maar uiteindelijk krijgt wit eeuwig schaak aan den broek en komt goed weg met remise.

Pieter de Nijs-Hans Ravestein: 0-1.

Na 2 uur knokken om een prima stelling te krijgen met een muur vol haaietanden, waardoor Hans 3 stukken amper kon bewegen, was de druk er voor Pieter af en, going in for the kill, ging hij eens 2 drankjes halen, nam een flinke slok, keek op het bord en zag onnadenkend, dat hij nog even een vooruitgeschoven pionnetje moest slaan met zijn dame, en boem, daar doemde opeens een gedekte zwarte toren op, die zich genadeloos voor de dame posteerde, die in het verlengde van wit’s koning stond. De dame in de blote kont, aan de toren overgeleverd, over en uit. Proost, Pieter, zei Hans. En om half 11 zaten we aan de bar.

Bart van Oosterhout-Christ de Veth: 1-0.

Licht voordeel voor wit in de opening, maar Christ kwam steeds beter te staan. Wit deed veel nutteloze zetten, zag ook een penning over het hoofd en won zwart een stuk voor 2 pionnen. Helaas zag zwart in het eindspel een mat met twee gekoppelde torens over het hoofd. Bart vindt, dat hij onverdiend heeft gewonnen, maar ja, that’s chess. Zie vorige partij !

 

 


Zaterdag Team heeft goede start.

RSG heeft de eerste ronde van de externe zaterdag competite goede zaken gedaan. EGS 2 werd met 6-2 aan de kant gezet maar daar zag het na een paar uur spelen niet naar uit. Ted stond redelijk, Arco en Nico stonden allebei beter, Hans wint een pion, Ben stond straal verloren en van de rest van de borden viel weinig te zeggen.

Dan valt er een beslissing Pieter wint. Het eerste volle punt van het RSG in de zaterdag competitie. Chapeau. Dan volgt een mooie overwinning van Arco. Let op de slotzet.

Christ wint ook en de tussenstand is 3-0. Dit werd luid omgeroepen en was het signaal voor de rest van het team om het gas erop te doen. Ondertussen is Ben bezig met een Houdini truc, vanuit totaal verloren stelling de partij winnen. Hij wilde wel kwijt dat hij op het punt van opgeven gestaan heeft maar bedacht zich dat daar nog nooit een partij mee gewonnen was dus speelde hij door. Won een stuk terug door kort te rocheren met Schaak!! Wij danken Bennus dat wij van dit glorieuze moment getuigen mochten zijn. De tegenstander wankelde door deze “brute force” en gaf later totaal gebroken op.

Hans zet zijn tegenstander mat en Ted fopte zichzelf, dacht een pion te winnen, en liet daardoor mat in 1 toe. Rob speelde zijn eigen spel verloor een paar pionnen, won er later weer een terug, maar moest toch zijn meerdere erkennen in de tegenstander en verloor.

Tussenstand 5 – 2. Nico is dan nog bezig de tegenstander van het bord te duwen en wint. Eindstand RSG – EGS 2 6-2. Heren de teamleider is tevreden, weliswaar nog niet over het vertoonde spel in de breedte, maar wel over de inzet en de sfeer.

4 november spelen we uit tegen Nuenen 2 die hebben ook met 6-2 gewonnen van Staunton 2, maar wij komen met de “Suus” en de “Johan”.

 


DKR van start.


Intern (25-09-2017)

A-groep:

Marvin Jacobs-Patrick Heijnen: 1-0.

Een redelijk gelijklopend spel, waarbij wit tegen het eind een toren tegen een paard offert om zwarts koningsvleugel onder druk te zetten. Hierdoor kreeg wit het voordeel om met 2 sterke paarden een mat uit te voeren. Een heel sterk en spannend potje schaak van zowel wit als zwart !


Intern (18-09-2017)

A-groep:

Ben Cartens-André van de Laar: 0-1.

Onbestemde opening, waarin wit de zetten Pgc2 en g4 verwisselde en zwart op g4 een loper kon offeren voor 2 pionnen. Wit sloot de zwarte dame in, maar verzuimde een stukwinst. Uiteindelijk kreeg zwart 2 pionnen meer.

Arco Schumacher-Jacques Smits: 1-0.

Siciliaanse opening met kenmerken van Taimonov en Paulsen. Wit kwam goed uit de opening met een lastige witte loper. De witte dame op d6 was dubieus, maar zwart kwam er goed uit en dreigde d4 in het centrum met aanval op loper (e3) en paard (c3). Dit gaf grote druk van zwart, maar verderop morste Jacques 2 pionnen en gaf op.

Ted van Eck-Marc Naalden: 0-1.

De  “clash of the titans” startte met het uitlenen van de 4 paarden aan de koninklijke stallen, om vandaag de koets te trekken (het plastic bakje was er ook blij mee). Er werd stevig nagedacht en in het middenspel kreeg zwart ruimte en moest wit een loper voor 2 pionnen offeren. Het werd allemaal nog heel erg tricky, maar zwart kon wit toch mat zetten.

B-groep:

Jan den Hertog-Bart van Oosterhout: 0-1.

Jan verloor in de opening een stuk, maar won later door goed spel een stuk terug en de stand was weer gelijk. Later verloor hij opnieuw een stuk en dit werd fataal door een niet te voorkomen mat-zet van zwart.

Rob Verbeek-Pieter de Nijs: 0-1.

Wit ontwikkelde traag met a3, b3 en een paard op a4 en zette zichzelf behoorlijk vast. Zwart kreeg een heerlijk paardjes-eindspel, die 2 paarden hobbelden van de ene goede plek naar een nog betere en Pieter kon twee paarden offeren voor een pion, een toren en een dame.

Hans Ravestein-Pierre Bol: 1-0.

Pierre verdedigde zich lang en goed, maar een beetje passief zonder tegenspel en met weinig ontwikkeling van stukken. Hans rukte op langs de h-lijn, kreeg die open en 3 zware stukken en een paard stortten zich op de vijandelijke koning, hetgeen een dame kostte.

 


Intern (11-09-2017)

Ronde 1

A-groep:

Ted van Eck-Ben Cartens: 1-0.

Dame-Indisch, Tarrasch.  Zwart krijgt een geïsoleerde pion, verliest die en wordt langzaam weggedrukt.

Mark Naalden-Ron Hofer: 1-0.

Zwart deed in de opening de ongelukkige zet g6. Waarna wit een enorme aanval kreeg, die snel doorsloeg.

Marvin Jacobs-Arco Schumacher: 1-0.

Voor Marvin een onverwachte opening, waarbij zwart begon met een bedoelde dubbelpion. Maar de partij was toch snel voorbij, want zwart gaf per ongeluk een loper weg en gaf op.

B-groep:

Hans Ravestein-Jan de Hertog:

Hans speelde een leuke partij tegen Jan, die het ongeveer 40 zetten volhield. Ook met materiaal-achterstand bleef hij het goed doen. Hij zal wel beter gaan spelen, want in de B-groep zitten gevaarlijke tegenstanders. Hij zal ook in het zaterdagteam zijn steentje bijdragen.

Frank Rockx-Rob Verbeek: 1-0.

Na een rustige opening dacht Rob met een pion-opmars een witte loper in te sluiten, maar overzag, dat zijn pion twee keer werd aangevallen. Die verdween in de doos en dat was meteen de beslissing. Na pardoes nog een stuk te hebben verloren vond Rob het wel welletjes.

Pieter de Nijs-Pierre Bol: 1-0.

Pierre en Pieter waren tegen middernacht als laatsten klaar met hun partij, waar Pierre in het middenspel in de fout ging door met een loper op a4 een pion te slaan, waarop Pieter met zijn loper een paard sloeg op e7 en daarmee ook meteen Pierre’s dame bedreigde. Dit resulteerde in een voordeel van paard tegen pion, maar de pionnendruk richting promotie was nog een uur heel stevig en Pieter won met nog 8 minuten op de klok en dus goede waar voor het abonnementsgeld.

Joey Wattimena-Bart van Oosterhout: 1/2-1/2.

Een moeilijke en gelijk opgaande partij, zonder spektakel schuifelend naar het einde. Zwart kwam nog een pion voor te staan, maar uiteindelijk toch maar remise.


Brasschaakt II