DKR de 4de Ronde.

In de onderste regionen van het deelnemersveld troffen de heren de Nijs en Jonkers elkaar. In een eeuwigdurende onderlinge strijd zijn de heren zeer gewaagd aan elkaar. Na een zeer enerverende partij werd tot remise besloten. Er werd heimelijk geanalyseerd achter de sanseveria’s. Jammer, het P.M. om te delen en “ter lehring ende vermaeck” wij hadden graag van de gedachtekronkels vernomen.

In de middenmoot werden weer stukken in de aanbieding gedaan zonder dat daartoe enige reden was. Op een van de borden zijn we getuige van de zet, de witte Dame naar f5 met schaak! Wij zien de tegenstander, bijna Bingo-roepend, het zwarte Paard van g3 opnemend, enig gevoel voor drama kan hem niet ontzegd worden, en met een big smile op f5 de Dame nemend, achteloos het volle punt incasserend.

Een interessante partij tussen de heren Smits en Matthijsse of de clash tussen de heren Goorden en Verbeek. Van deze partijen helaas geen notatie ergo geen verslag maar wel een sfeerbeeld. De ene partij wordt gekenmerkt door een vervelende mat dreiging en een sterk Paard op d3, de andere partij was voor wit geen partij.

Heren Groeneveld en Jacobs hebben hun notaties niet ingeleverd. Dus Genoten wanneer er een notatievel met doorslag bij het bord ligt, voor beide spelers, dan dient het origineel, na de partij, ingeleverd te worden, door beide spelers, bij de wedstrijdleider, de doorslag is voor de speler. Deze regel is van toepassing voor de alle borden waar een notatievel met doorslag ligt.

Op andere borden wordt de voorbereiding in stelling gebracht en we kijken naar de partij tussen Hr. Van Elven en Hr. Van den Broek. Het commentaar, waarvoor dank, is van de zwartspeler hier en daar aangevuld.

Aan de topborden zware positionele partijen waarbij de balans niet verbroken wordt en remise een voor de hand liggende uitslag is. Hr. Atalik gooit tegenwoordig een onsje meer in de strijd, deze keer mocht het niet baten Hr. Schuurmans hield knap remise. Resultaat van deze ronde: nog één deelnemer ongeslagen, Hr. Kok met 4 uit 4. Prima resultaat met nog 3 ronden te spelen.

Hr. Kok wordt ervan verdacht een (paarden) middel te gebruiken. Was het vorige keer chocolademelk en daarvoor appelsap, nu is het sinas. Speciaal voor de Paarden dressuur Sinas. Voor de een, een wondermiddel voor de ander een vreemde smaak in de mond. Zie zijn dressuur.

Tijdens de 4de ronde van het DKR werd er ook vriendschappelijk gespeeld tussen de heren de Veth Sr. en Rockx. Aangezien Hr. Rockx, wegens omstandigheden, zo’n 3 maanden niet gespeeld had. Een potje om op te warmen.

En toen balsemdem zum.

 

Genoten tot de volgende ronde. Suus Revanche?


De Derby

Het RSG en sv de Pion hebben sinds de eenentwintigste eeuw een gezamenlijke historie. De Pion is de oudste schaakvereniging van Roosendaal en bestaat al bijna 90 jaar (2020?). De vereniging heeft veel sterke schakers voortgebracht dit dankzij een goede jeugdopleiding, zeer behoorlijk bestuur en een sterke interne competitie.

Het Genootschap is opgericht uit een zeer serieuze balorigheid over een klein dispuut met de toenmalige eigenaar, wiens naam wij hier niet zullen noemen. Een stad als Roosendaal verdiende een Genootschap met statuur en kon wel een tweede schaakvereniging, kwa inwonertal, gebruiken. “ter Lehring ende Vermaeck” veranderde in “Serieus edoch Gezellig” opgericht op de laatste Bevrijdingsdag van de vorige eeuw.

Veel leden van het RSG zijn lid geweest van de Pion of zijn zelfs dubbel lid. Onderlinge confrontaties, tussen de schaakvereniging en het Genootschap, in competitie verband, waren altijd gezellig en werden getypeerd door wederzijds respect en een broederlijke vriendschap.

RSG won die eerste confrontatie, met het kleinst mogelijke verschil, niet erg overtuigend, maar spannend was het wel. Na de wedstrijd werd er dan druk en tot diep in de nacht vergaderd. Helaas zijn er veel partijen verloren gegaan maar er zijn er toch een paar bewaard gebleven en die zijn zeer de moeite waard om uit de oude doos gehaald te worden.

Hr. Hellemons in zijn element in een draak van een Siciliaan, tegen een sterk spelende jeugdspeelster.

Hr. Van Eck, bij de “tegenpartij”, hij speelde tegen Hr. Goorden een scherpe partij en aanschouw: “Tedjes, in de Modus Offerandes”.

Kan jullie meedelen dat Hr. Van Eck weer mee doet deze Derby en hij speelt met zwart voor Team RSG 1. De teamcaptain werd uitgedaagd door Hr. Robben. De teamcaptain heeft deze uitdaging aangenomen. Teamleider van de Pion reserveer bord 4, daar treffen de teamcaptain van Team RSG 1 en Hr. Robben elkaar sportief op 15 december om 13.00 uur. Geen matchfixing. Een Herenakkoord.

Vandaar hier een fragment uit een vorige ontmoeting. De partij, waarvan, zwart zich nog vaag kan herinneren dat hij helemaal niet goed, of niet helemaal goed stond in een Siciliaanse pionnen aanval op de Koningsvleugel. Hij kon zich het resultaat nog wel herinneren, uiteindelijk het enige dat telt, nietwaar?

Tijdens de Derby zullen er broodjes, versnaperingen en drankjes vriendelijk en vakbekwaam worden verzorgd door de negende man, Hr. Nuijten. Het eventueel, talrijk op te komen publiek kan gebruik maken van de rook ruimte, de hangende druiventuin met doorkijk naar de speelzaal, het gratis toilet en er kan zelfs, in overleg, gebiljart worden. Maar denk eraan:

vol is vol en consumptie verplicht.

Team RSG 1 overweegt om voor aanvang van de Derby, op een ingetogen manier een brunch gezamenlijk te gebruiken met spelers, reserves, bestuur en genodigden. Dit om gerust aan de start te verschijnen. Mekaar scherp maken met bloedworst, zult, reuzel, buikspek en getreiter aan tafel. Deze begint om 11.00 uur en eindigt om 12.30 uur.

Er is de intentie uitgesproken om na de wedstrijd gezamenlijk een sobere maaltijd te gebruiken. Wie geïnteresseerd is om aan deze maaltijd deel te nemen, neemt contact op met café de Veestallen en meldt zich aan. 0165-533 705.

 

Genoten een prettig weekend.


RSG B – De Schaakhoeve

Op het 1e bord kersvers nieuw RSG lid Jan Schuurmans. Jan had weinig moeite met zijn tegenstander en won zijn partij al binnen een uur. 1-0
Ron had op het 3e bord de sterkste tegenstander met een rating van 1480. Ron kwam erg sterk uit de opening wat resulteerde in een toren ruil voor een Dame een mooie kwaliteitswinst wat uiteindelijk de winst voor Ron opleverde 2-0.
Dan Joey op het 4e bord, als er iemand na zijn partij een staatalot moet kopen was hetJoey wel, hij stond nagenoeg verloren maar na een foutje van zijn tegenstander wist hij gewoon de partij in winst om te zetten 3-0.
Martijn degelijk als altijd was het langst aan het spelen van het B team, maar maakte het resultaat compleet door gewoon netjes te winnen, als enige RSG avond-team stond er gewoon 4-0 op het scorebord.


RSG C – DSC C 3 1/2 – 1/2

Een klinkende overwinning deze keer. We draaien bovenin mee met 6 uit 4. Nico werd deze keer rust gegund, maar kwam ons wel aanmoedigen. Zekerheidje moest helaas afmelden wegens de uireiking van een cultuurprijs.

Ik zal maar met mezelf beginnen. Aan mij de moeilijke taak om Zekerheidje te vervangen aan het staartbord. Ondanks de zenuwen wist ik te profiteren van een fout van m’n tegenstander, die dacht op een slimme manier een stuk te kunnen ruilen. Het werd echter stukverlies. Toen was het eigenlijk gedaan, maar m’n tegenstander gunde mij nog een paar aardige zetten, waarbij nog wat materiaal verloren ging. Toen hij mat niet meer kon vermijden gaf hij op.

Suus speelde voor het eerst weer een competitiepartij.Wegens tragische huiselijke omstandigheden had hij het schaken enige tijd op een laag pitje gezet. En hij kan het nog. Op bord 2 bereikte hij een stelling met een stuk meer en een pion op de 7e rij. Het kostte wat tijd, maar met een geraffineerde paardvork duwde hij zijn tegenstander over het randje.

Dree had verreweg de sterkste tegenstander in Ad Swinkels, waar meer goed schaakdna in de familie zit o.a. zoon Robin die al jaren grootmeester is. Dree stond op een gegeven moment wat slechter, maar Ad speelde het niet optimaal en het werd een keurige remise. Dree kan weer wat Elo beschrijven.

Ik fluisterde Jacques in z’n oor dat we gewonnen hadden en hij ging daarna voor de volle winst. In een versnelde draak, die hij bij wijze van expiriment speelde investeerde hij een pion voor aanval. In een precaire situatie deed zijn tegenstander een uitval met zijn dame, waarbij hij 2 stukken aanviel. Jacques had echter goed gerekend en binnen een paar zetjes had hij een matnet op het bord.

En nu gaan we voluit voor een mooie klok.

Cappie


Team RSG niet scherp

De derde ronde KNSB bracht het Team RSG 1 naar Leiderdorp. Op de kop af 100 kilometer. Kind centrum doet vermoeden, maar aangezien we met onze tweede jeugd bezig zijn, stapten we niets vermoedend binnen bij “de Brink”. Na een korte kennismaking kregen we het gele lokaal toegewezen. Kleine stoelen en lage tafels.

Of dit soort zaken een invloed hebben op de uitslag, ben geneigd te zeggen van niet maar comfortabel is anders. “Maar ne mens van zo’n honderd kilo op zo’n stoeltje?” Het is dat Frans niet snel klaagt.

Enfin, om kort te gaan, we spelen gelijk dit terwijl er zo’n voor de hand liggende winst aanwezig was. De Teamcaptain had in moeten grijpen bij de partij aan bord 3. Deze duurde en duurde en duurde tot het donker werd en de stand was 4 – 3, in ons voordeel. Remise voorstellen met een pion voor in een toreneindspel. Iedereen blij en Team RSG voor het donker thuis.

Verslag van deze partij ( verkorte versie ) Wit staat beter want begint, wit krijgt overwicht, wit staat veel beter en wint een pion, wit meent risicoloos op winst te kunnen spelen, wit laat zich pardoes mat zetten. In de auto kwamen we tot het besef wat we onszelf hadden aangedaan. Spreken we van een onwijze actie, want gewoonweg dom klinkt zo lomp.

Bij al deze resultaat gerichte verwikkelingen zouden we bijna de mooie dingen niet zien. Onze eerste bordspeler geeft het voorbeeld, speelt geconcentreerd en erg scherp, hier een stuk van die partij.

Genoten, ook de concurrenten hebben steken laten vallen deze ronde. Kijk eens naar de uitslagen en de stand op netstand.  Er is nog van alles mogelijk in deze groep en misschien kunnen wij zelfs ons ongeslagen blazoen weer enige glans geven. Maar dan moeten we, als Team RSG, wel uit een ander vaatje tappen en beter voor het team gaan communiceren.

Volgende ronde krijgen we de Pion thuis. Het is de Derby waar in Roosendaal al weken naar wordt uitgezien en er zijn zelfs al partij afspraken gemaakt. De Teamcaptain zoekt overkill en wil met de sterkst mogelijke opstelling de tegenstander te lijf gaan.

 

De Teamcaptain.


De Zaterdageditie XIII

Ik heb een haat liefde verhouding met de berichtgeving in de zaterdag edities van de diverse dagbladen. Ik lees ze altijd en achteraf denk ik wat een slap verhaal, middelmatig potje schaak, overbodige informatie en makkelijk verdiend.

Waren de stukken vroeger nog interessant en nieuws. Nu heb het idee dat men er zich met een “Jantje van Leijerdorp” van af maakt, omdat alles al bijna in real time geanalyseerd en besproken is. Het idee dat een zaterdag editie, in een dagblad, niet meer voldoet aan deze tijdgeest doet de welwillende burger geweld aan. Op het internet zijn er schaakrubrieken die aangenamer zijn om te volgen.

Als het schaakspel is veranderd, dan dient de verslaggeving mee te veranderen. Kramnik verwoordde het in een interview, dat hij gaf na beëindiging van het toernooi in Man. Hij zei dat het spel heden ten dagen van af zet één, rekenen en tactiek is, dat was anders in de tijd dat hij wereldkampioen was. Tijdens dit interview liet Kramnik er geen twijfel over bestaan dat hij, ondanks, het veranderde karakter van het spel, het nog steeds “loves to play”.

Kramnik ’s liefde voor het spel temperde iets in 1998. Hij speelde tegen Shirov de finale van de kandidatenmatches. Tenminste dat was toch de algemene indruk. Nadat Shirov de finale van de kandidatenmatch gewonnen had, maar helaas niet het benodigde kapitaal bij elkaar kreeg om de wereldkampioen Kasparov uit te dagen, werd Kramnik uitgenodigd tegen Kasparov te spelen om de wereldtitel. Hoe vreemd kan het lopen.

Vandaar een eerbetoon aan een ongekroond wereldkampioen. Verslaggever, analist en criticus van zijn avonturen op de 64 velden, iemand die elke partij beschouwt als een  queeste, een zoektocht naar  waarheid en  schoonheid van het schaakspel. Kijk hoe schoon hij Kramnik tot opgave dwingt.

Het wereldkampioenschap schaken anno 2018 in London is niet erg interessant om te volgen. De eerste partij werd er nog een pion geofferd en elke schaker vond het geweldig. Achteraf was het helemaal niks, de partijen die er op volgden waren alsof er computers aan het spelen waren en schrokken we van een voordeel van +0,08 en we maakten ons zorgen over de -0,08.

Rest de verslaggevers niets anders dan onbenulligheden over te belichten. Het laatste nieuws van het WK schaken is dat Magnus een blauw oog heeft opgelopen tijdens een potje voetbal. Wat is er gebeurd?

Volgens de journalist, die meespeelde en het voorval mede veroorzaakte, was het tijdens een gevecht om de bal, hij bewoog omlaag en Magnus kwam omhoog. Hoofden tegen elkaar Magnus een blauwe streep onder zijn oog en het bloed stond op het voorhoofd van de journalist.

De vraag rees zou dit voorval het spel van de wereldkampioen kunnen beïnvloeden? Naarstig werd door de aanwezige (onderzoeks) journalisten gezocht naar aanknopingspunten. De algemene conclusie van het journaille was dat Magnus daarom in de negende partij, afwijkend van een vorige partij van de tweekamp, 9 Lg5, een door de computer minder gewaardeerde zet, speelde. Ja, en daarom eindigde de partij weer in remise.

Dood geanalyseerd en met brute force kort gehouden megatalenten die een rekenkundige remisemarge als enige speling hebben. Het spel is veranderd en we zullen ermee moeten leren leven.

Desalniettemin Genoten een prettig weekend.


DKR Ronde 3

“Rating is ook maar een mening”. Deze stelling c.q. mening geponeerd door musicoloog en zekerheidje Cartens is helaas achterhaald. Nieuwe studies aan de hand van statistieken geven aan dat het ratingverschil duidelijk wordt tussen de 30ste en de 40ste zet. Ik heb het ook maar van horen zeggen maar het schijnt zo te zijn. Voor het volledige verhaal zie de site van sv KING en dan wel het verslag van J. Schouten van KING A tegen de PION A.

Was er vorige ronde nog sprake van enige smetjes op het blazoen van de “sterkere” spelers deze ronde was er zelfs sprake van grote slordigheden en zelfs ongeduld. Hr. Tikranian heeft alles mee in deze ronde. Kwam hij nog met een blauw oog weg tegen Hr. Goorden, nu speelde hij met zwart tegen Hr. van den Broek, het commentaar is van Hr. van den Broek zelf.

In dit specifieke geval gaat de bewering van Hr. Schouten niet op want wit geeft op bij de 30ste zet, ach een uitzondering op de regel?

Jammer was dat Hr. Jacobs zich veel te laat afmeldde en daardoor een reglementaire nul kreeg. Hr. De Hert stond tot de 30ste zet ongeveer gelijk en inderdaad hij gaat zitten prullen van de 31ste tot de 43ste zet. Alleen maar om de stelling van Schouten te onderbouwen.

Hr. Van Ginneken speelde met wit tegen zijn clubgenoot Hr. Oostvogels. Speelt met de volgende zet zwart erg in zijn kaart en haalt de 30ste zet niet eens, over statistieken gesproken.

Hr “Zekerheidje” Cartens verdient bonuspunten voor durf in de openingskeuze. Hij speelde tegen Hr. Naalden en er kwam een Koningsgambiet op het bord dat door zwart aangenomen werd. Hr. Naalden speelt de Schallop verdediging. Volgens hem hoef je dan niet veel te weten van de openingstheorie. De partij was kort maar hevig en Zekerheidje geeft op de 18de zet op, heb de statistieken erop nageslagen en de conclusie is dat men dan vroeg thuis kan zijn.

Hr. Höfer krijgt een kans maar benut hem niet en we kijken naar onderstaande stelling.

Voor de uitslagen van de overige partijen zie hiervoor een andere pull down van deze site. Dus laat het een les zijn voor iedereen met een lage rating, worden de 40 zetten gehaald dan kan men opgelucht adem halen en heeft men de Schouten regel weerlegd. Het is geen garantie voor de winst want daar zijn andere regels voor: goede zetten doen en begrip van de stelling.

Daarover de volgende ronde meer.


RSG C – De Baronie D 2,5 – 1,5

Ditmaal een verslag van cappie himself. Onze topverslaggever, Zekerheidje, was deze keer niet aanwezig.

Het team had te kampen met 3 afzeggingen. Er waren dus nog 3 spelers over. Gelukkig is Jan Schuurmans recent lid geworden en wilde graag invallen bij de parel van RSG.

Nico hadden we ditmaal op bord 4 gezet om weer eens te winnen. In ronde 1 en 2 kreeg hij sterke tegenstanders op bord 1. Ditmaal een tegenstander waar tegen winst mogelijk was. Helaas kwam hij niet helemaal lekker uit de opening en vroeg aan mij of hij remise mocht nemen. Ik heb maar toestemming gegeven.

Daarna was ik aan de beurt op bord 3. Ik kwam ook niet goed uit de opening tegen een in het begin zeer snel spelende tegenstander. Op een gegeven moment kon ik me ontworstelen aan de druk en besloot toen maar gelijk remise aan te bieden. Hetgeen werd geaccepteerd.

Dree op bord 3 kon ook geen potten breken en kwam in een pot remisestelling terecht. Hij nam dus ook genoegen met remise.

3 min of meer laffe remises dus, doorspelen tot het gaatje was ook een optie geweest, maar het teambelang stond voorop. Iedereen rekende op Jan, die e500 meer had dan zijn tegenstander. Jan, serieus als altijd, was als laatste nog bezig tegen een hevig tegenspartelende tegenstander. Langzaam maar zeker werden de duimschroeven aangedraaid. In de eindfase combineerde Jan er lustig op los en trok de vis op het droge.

2 1/2  – 1 1/2. We doen weer bovenin mee.

Cappie


RSG A – Staunton 2-2

De avondcompetitie heeft een speeltempo dat mij persoonlijk niet zo goed ligt. Anderhalf uur plus een kwartier voor de hele partij is veel te kort. De problemen ontstaan meestal bij het begin van het middenspel. Geen plan of slecht plan.

Maar goed de tegenstander heeft even veel tijd en daar moeten we het mee doen. Staunton was de tegenstander afgelopen woensdag. Marc, de teamcaptain was verhinderd i.v.m. met studieredenen. Voor de gelegenheid had Marc zijn opstelling naar Erik gestuurd en daardoor zat de joker aan bord 2.

Marvin aan bord 4 had geen problemen met zijn tegenstander en won vrij soepel 1-0.  Arco aan bord 3 speelde de Pirc en stond na de opening goed. Hij kent deze opening door en door. Maar door een kleine onnauwkeurigheid kwam Arco in de problemen en verloor helaas. 1-1.

De stand was weer gelijk. Christ viel in aan bord 2, en hier kwam ook een Pirc op het bord. Het was een gelijk opgaande strijd die bijna door tijdsdruk in wits voordeel zou zijn beslist. Maar door wat “vuiligheidjes” in de stelling kwam wit ook in tijdnood en nadat de rook enigszins was opgetrokken stond de volgende stelling op het bord.

Erik was nog bezig met zijn partij en had winstkansen, maar tactisch gooide wit de Koningsvleugel op slot en controleerde op die manier de enige vrijpion in een pionnen eindspel.

Zwart staat beter is het enige wat over de stelling te zeggen valt, de computer geeft dat ook aan, maar de manier waarop dit tot winst te voeren zou zijn gaat onze Ego-rating ver te boven, vandaar remise, een terechte uitslag.

Einduitslag RSG A – Staunton 2 – 2.

 


RSG B – De Baronie B 2-2

Na de nederlaag in Rucphen tegen Eeuwig Schaak met twee gastspelers moest er thuis tegen de Baronie B iets recht gezet worden.
Joey speelde met wit op het 4e bord tegen een sterke tegenstander, het ging al snel mis in de opening waar hij een kwaliteit achter kwam te staan en zwart daardoor ook nog een sterke open c-lijn kreeg.
Joey probeerde nog wel op de koningsvleugel met twee paarden en zijn dame een aanval op te zetten maar dit was niet genoeg en uiteindelijk gaf hij op (volgen een omstanders had wit kunnen winnen, maar of dat klopt?).

Op het 3e bord opende Ron zijn tegenstander met 1.e4 e5 2. d4 exd4 3. Dxd4, dit beloofde gelijk spektakel met de witte dame in het spel, maar wit zette niet door waardoor Ron langzaam de partij overnam. Aangezien wit niet echt de aanval zocht en Ron hier niet echt winst kansen zag besloot hij remise aan te bieden welke wit gezien zijn stelling aannam.

Johan op het 1e bord speelt altijd vrij degelijk wat uiteindelijk resulteerde in pionwinst. In een eindspel met drie losse pionnen voor Johan en zijn tegenstander met 2 verbonden pionnen en allebei nog een paard en een loper was de remise marge dan ook erg groot . Beide spelers zagen wel in dat hier geen winst kansen waren en besloten tot remise.

Martijn op het 2e bord is druk met het verbouwen van zijn huis wat hij pas heeft gekocht en de politiek wat ook altijd doorgaat komt ook nog bij dat hij tegenwoordig nog werkt ook!
Dit was dan ook best wel terug te zien in zijn spel want zijn partij was tot het middenspel niet echt goed zijn tegenstander kreeg een vrijpion op de a-lijn welke kost wat kost door Martijn een halt moest worden toe geroepen. Hier kwam toch de oude Martijn naar boven en sloot die vrij pion op en won een kwaliteit en sloot uiteindelijk zijn tegenstander zo op dat deze opgaf (met nog maar 40 seconden op de klok!) en Martijn de 2-2 van RSG veilig stelde.