Stefan Colijn terug in top-drie

Tijdens de derde ronde van het Districtskampioenschap Schaken (DKR) keerde zesvoudig winnaar Stefan Colijn terug in de top-drie na winst op Nico Kloosterboer. Hij speelde zijn partij op bord vier omdat hij, na het opnemen van een bye in ronde twee, was gezakt naar de zevende plaats op de ranglijst.

Hij moet overigens de derde plaats delen met Jan Schuurmans, Ted van Eck en Oliver de Hert die evenveel wedstrijdpunten hebben. Colijn passeerde onder andere Marc Naalden, die van Ivo Kok verloor en Niek Oostvogels, die zich op het eerste bord kranig weerde tegen Alik Tikranian maar na bijna drie uur schaken toch het onderspit dolf. Knap was op het tweede bord ook de remise van Oliver de Hert tegen Jan Schuurmans. Oliver de Hert blijft hierdoor volledig in de race voor een top-drie eindklassering. Bij de schakers die niet meedoen voor een top-drie klassering, en zich moeten richten op een ratingprijs, leverde Hans Ravestein een opvallende prestatie door een remise tegen de enige Belgische deelnemer Wesley Carmans. Ook de overwinning van Hans Otten op Marvin Jacobs mag verrassend worden genoemd. Jacobs heeft immers bijna 300 ratingpunten meer dan zijn opponent van schaakvereniging Eeuwig Schaak uit Rucphen. Met een dertiende plaats is Otten de hoogst geklasseerde schaker van zijn club. In de kelder van het klassement verraste Frans Jonkers met een overwinning op Ron Höfer. Jonkers heeft nu anderhalf wedstrijdpunt. Hij steeg van de 31e naar de 22e plaats op de ranglijst.

Zaterdagcompetitie
Voorafgaand aan de derde ronde van het DKR speelde het zaterdagteam van de Roosendaalsche Schaakgenoten ook zijn derde ronde tegen Staunton uit Etten-Leur. De formatie van Christ de Veth won ruim: 7½-½ en dat terwijl eigenlijk een maximale bordscore mogelijk was. De remise van Pierre Bol op het laatste bord was onnodig. Door een foute stukkeuze na promotie ontstond er een patstelling en dat leverde het halve puntje voor Staunton op. RSG verstevigde door deze overwinning de koppositie in de derde klasse. Ook met bordpunten houden de Genoten de concurrentie ver achter zich.

DKR uitslagen derde ronde:
Niek Oostvogels-Alik Tikranian 0-1, Oliver de Hert-Jan Schuurmans ½-½, Ivo Kok-Marc Naalden 1-0, Nico Kloosterboer-Stefan Colijn 0-1, Ted van Eck-Thijs Matthijsse 1-0, Erik van Elven-Christ de Veth 1-0, Wesley Carmans-Hans Ravestein ½-½, Henrey Groenveld-Patrick Heijnen 1-0, Marvin Jacobs-Hans Otten 0-1, Gerard Snoeijs-André van de Laar 0-1, Jacques Smits-Ger IJzermans 1-0, Rob Verbeek-Daniël Koopman 0-1, Ron Höfer-Frans Jonkers 0-1, Adrie Domen-Pieter de Nijs ½-½, Ben Seleski-Pierre Bol 1-0.

Stand: 1. Alik Tikranian 3-3, 2. Ivo Kok 3-3, 3. Stefan Colijn 3-2½, 4. Jan Schuurmans 3-2½, 5. Ted van Eck 3-2½, 6. Oliver de Hert 3-2½, 7. Niek Oostvogels 3-2, 8. Erik van Elven 3-2, 9. Marc Naalden 3-2, 10. Henry Groenveld 10-2, 11. André van de Laar 3-2, 12. Piet Bruys 3-2, 13. Hans Otten 3-2, 14. Wesley Carmans 3-1½, 15. Thijs Matthijsse 3-1½, 16. Nico Kloosterboer 3-1½, 17. Christ de Veth 3-1½, 18. Jacques Smits 3-1½, 19. Daniël Koopman 3-1½, 20. Hans Ravestein 3-1½, 21. Joey Wattimena 3-1½, 22.Frans Jonkers 3-1½, 23.Arco Schumacher 3-1, 24.Jan van den Berg 3-1, 25.Marvin Jacobs 3-1, 26.Adrie Domen 3-1, 27.Ben Cartens 3-1, 28.Patrick Heijnen 3-1, 29.Gerard Snoeijs 3-1, 30.Ben Seleski 3-1, 31. Jan den Hertog 3-1, 32. Ron Höfer 3-½, 33.Ger IJzermans 3-½, 34.Pieter de Nijs 3-½, 35.Rob Verbeek 3-½, 36.Pierre Bol 3-0.


Opnieuw winst voor A-team

Het A-team van de Roosendaalsche Schaakgenoten is ook na de vierde ronde van de avondcompetitie nog ongeslagen. De formatie van Marc Naalden won met 2½-1½ van BSV en is met de Pion leider in de eerste klasse A1.

Ook RSG-C haalde na de zege op de Pion-D nu ook tegen Stukkenjagers-E de volle buit binnen. Het veteranenteam van Hans Ravestein won eveneens met 2½-1½. Na een zwakke start is RSG-C nu in de tweede klasse B2 gestegen naar een gedeelde derde plaats met DSC-C. De achterstand op Staunton en de Baronie bedraagt slechts een punt. Alleen RSG-B vertoeft, na het vertrek van Johan Goorden en het doorschuiven van Marvin Jacobs naar het A-team, in zwaar water. Omdat ook Martijn Verbeek voor ronde vier niet beschikbaar was, werd het team gecompleteerd met Ted van Eck en Pierre Bol. Van Eck, al enkele jaren de grootste troef van de Schaakgenoten, presteert dit seizoen echter zeer wisselvallig en hij ging op het eerste bord tegen Rob Hopman onderuit. Ook Ron Höfer redde het op het tweede bord niet. De remise van teamcaptain Joey Wattimena op het derde bord tegen Henk van Houten was, na een ommekeer halverwege de partij in het voordeel van de Bergse schaker, het maximaal haalbare. Alleen Pierre Bol flikte op het laatste bord het kunstje dat hij twee jaar geleden ook voor elkaar kreeg. Als enige van het B-team mocht hij na afloop zijn broodje beleggen met krabsalade na winst op Alexander van ’t Hoff.
Van RSG-A verloor niemand. Erik van Elven, Marvin Jacobs en Arco Schumacher sleepten een remise in de wacht. Winterkampioen en teamcaptain Marc Naalden, de schaker in vorm bij RSG, maakte op het tweede bord korte metten met Piet Bruys en hiermee bezorgde hij zijn team de twee matchpunten.
RSG-C startte met verlies van Ben Cartens op het vierde bord en winst van André van de Laar op bord een. Frank Rockx en Jacques Smits moesten daarom nog anderhalf punt in de wacht slepen om hun team de volle twee matchpunten te bezorgen. Rockx deed op het tweede bord wat, gezien het enorme verschil in rating, ook van hem verwacht mocht worden. Hij versloeg René Davidse. De partij tussen Jacques Smits en Wil Wouts duurde het langst. Uiteindelijk bleek er voor Wouts geen eer meer te behalen en beiden kwamen remise overeen.

Uitslagen eerste klasse A1:
RSG-A – BSV-A 2½-1½
Erik van Elven-André van der Graaf ½-½, Marc Naalden-Piet Bruys 1-0, Marvin Jacobs-Laurens Quinten ½-½, Arco Schumacher-Pieter-Jan Demmers ½-½.

Tweede klasse A2:
RSG-B – BSV-B 1½-2½
Ted van Eck-Rob Hopman-Beer 0-1, Ron Höfer-René Punt 0-1, Joey Wattimena-Henk van Houten ½-½, Pierre Bol-Alexander van ’t Hoff 1-0.

Tweede klasse B2:
RSG-C – Stukkenjagers-E 2½-1½
André van de Laar-Cees Zoontjens 1-0, Frank Rockx-René Davidse 1-0, Jacques Smits-Wil Wouts ½-½, Ben Cartens-Bjoern Hofmans 0-1.


RSG A -BSV A 2 ½ – 1 ½

En alwéér een overwinning. Beste teamgenoten, dit gaat niet goed zo. We zijn in rap tempo op weg om volgend jaar de risee van de hoofdklasse te worden. De Eddy the Eagle van het Brabantste schaak. Lekker 70 minuten met zijn vieren in de auto, op een koude regenachtige novemberavond in 2018, op naar Helmond of Veldhoven, waar vier van die net-niet -fidemeesters je zitten op te wachten, met hun lelijke koppen, zachte G en ratingoverwicht. Na 2 uurtjes, want veel langer zal het niet duren, weer terug naar Roosendaal met vier nullen. Ondertussen, is er natuurlijk ingebroken in je auto, want dat doen ze daar, sta je uren in de kou op de politie te wachten….
En natuurlijk 9 ronden i.p.v. 7 want die gifbeker gaat leeg tot de laatste druppel.
Serieus, is dat wat jullie willen?
Handhaving was de doelstelling! Voor de volgende rondes geldt: Bezint eer ge wint! Voortaan mag een winnend offer alleen nog uitgevoerd worden na consultatie van de teamleider, zodat ik het tijdig kan verbieden. En met remise aannemen is ook nog nooit een partij verloren, dus gewoon doorspelen.

Maar we stegen dus weer boven onszelf uit tegen BSV: Erik weerlegde het koningsgambiet van Andre van de Graaf keurig volgens het boekje ( deel 3 uit de reeks van Euwe, gekregen voor zijn heilige communie in 1975, tevens het laatste schaakboek dat hij ooit bekeken heeft), moest kennelijk diep in zijn geheugen graven, want veel tijd ging verloren, en koos tenslotte maar voor remise in goede stelling. Ikzelf kon tegen Piet Bruijs een sterke aanval afronden met een correct paardoffer op g6. Marvin stond met zwart in een Pirc-structuur een beetje beter, maar nam met het oog op de standen op de andere borden, remise aan. En Arco had ook een prettig plusje, wat uiteindelijk net niet genoeg bleek. Remise dus.


In mijnen wederspoet

Vaak word ik op straat aangeklampt en vraagt men mij: “Waarin ligt toch het succes besloten van RSG C?”. Natuurlijk is dit een vraag die op ieders lippen brandt en zonder nu meteen alles prijs te geven repliceer ik dan minzaam: “In het motorblok”. Deze term is onlangs nog gekaapt bij de vorming van het kabinet Shell 1, maar de oorsprong ligt toch echt bij het RSG. Onze motor ligt soms voorin, soms achterin, soms in het midden en soms wat verspreid. Je gaat het pas zien als je het doorhebt.
In de aanloop naar het volksfeest van pepernoot en marsepein wist het E-team van de Stukkenjagers alle wegblokkades van pro- en anti-Pieten te omzeilen en veilig de Veestallen te bereiken. Ampi’s koffiemachine was nog maar net op temperatuur of het eerste punt werd al genoteerd: Zekerheidje, wiens enige Zekerheid op totale onvoorspelbaarheid berust, herhaalde een grove fout van enkele partijen eerder en stond snel twee stukken achter. Ratingkanon André, speciaal gemobiliseerd vanuit de veenkoloniën kreeg op de 11e zet een dame in de schoot geworpen en daarmee was de stand alweer gelijk.
Dit gaf de aanwezigen ruimschoots de tijd om de resterende partijen te bekijken en vooral om te beraadslagen wat een passende boetedoening voor Zekerheidje zou zijn. Aan dit discours nam het hele café met opmerkelijk enthousiasme deel. De meest publicabele optie was nog, dat hij getransfereerd wordt naar de damesbiljartclub, maar het is de vraag of de jaarvergadering zal instemmen met de contributieverhoging die nodig zal zijn om in de bijbehorende bruidsschat te voorzien.
Ondertussen knutselden onze middenborden voort aan hun partij. Suus, een voorbeeldig representant van de Gewone Nederlander kwam onder het zachtjes neuriën van het Wilhelmus langzaamaan steeds beter te staan en leek de hoek voor het uitzoeken te krijgen. Jacques had samen met zijn tegenstander besloten dat het schaken eigenlijk alleen om veld h5 draait, dus daar richtten beide spelers alle energie op – met voorbijgaan van overwegingen betreffende de veiligheid van een koning of zoiets sufs. Een uurtje later leek alles anders. Jacques had een kwaliteit en een handje pionnen meegepikt in een zeer ingewikkelde stelling, Suus leek zich ter hoogte van het 10e couplet (u weet wel: “Niets doet my meer erbarmen In mijnen wederspoet”…)toch te verslikken in de stelling, maar kreeg plotseling een toren cadeau.
Geheel conform de Sinterklaasgedachte schonk Jacques zijn tegenstander daarna – op aanwijzing van de captain – een remise in gewonnen stelling, waarna met rode konen overgegaan werd tot traditionele samenzang en het uitwisselen van surprises.
2 ½ – 1 ½ en weer een dragelijke positie op de ranglijst!
Ben Cartens (vanuit de zak)


Materiaalfase of hebberigheid.

De Genoten die aanwezig waren hadden er duidelijk zin in. “Als ze niet compleet zijn dan stel ik mijn bord beschikbaar, captain oh my captain , want ik moet nog Sinterklaas inkopen doen”. Anderen waren weer bezig met het opstellen van de borden en er waren wat problemen met de klokken. Ja het nieuwe speeltempo met een increment van 30 seconden per zet, is lastig te programmeren vooral wanneer je twee verschillen type klokken hebt en er allerlei onduidelijkheden zijn. “Ik heb 40 zetten gedaan en wanneer krijg ik nu dat half uur”? Dat krijg je na anderhalf uur spelen. Er heeft geen partij drie uur geduurd, dus we hebben het niet kunnen controleren. Achteraf blijkt het programma 21 te zijn, maar er zijn meer verenigingen die er problemen mee hebben.

Zekerheidje kreeg het Falkbeergambiet tegen, althans de eerste twee zetten ervan. Zijn tegenstander overtrad de regel om je Dame te snel in het spel te brengen, hierdoor werd ze door de witte stukken aanvoerende Zekerheid het bord over gejaagd, geruild en stond zwart na 22 zetten mat midden op het bord.

Pierre speelde tegen een jeugdspeler die alles weg gaf en Pierre, kennelijk nog in de materiaalfase, pakte alles wat hij kon pakken. Promoveerde tot Dame en zag helaas te laat dat hij hierdoor een patstelling op het bord kreeg en de remise was daar. Pieter won geruisloos, stond na de opening 3 stukken voor, de rest is historie. Nico won en de tussenstand was 3,5 – 0,5. Het was 15.10 uur.

Christ speelde tegen het struise vrouwelijk schoon uit Etten – Leur. “Is die aardige meneer al naar huis?” vroeg ze. Ik vertelde haar dat hij nog terugkwam. Ze was duidelijk van haar stuk gebracht. Produceerde de ene mindere zet na de andere en verloor. Vooral de toevoeging dat die aardige meneer wel een heel gevoelige piano speelt en dwars fluit, raakte haar gevoelige snaar. 15.15 uur, stand 4,5 – 0,5.

Arco kwam slecht uit de opening maar remachauffeerde zich na een voorbarig f5 van zijn tegenstander. 15.40 uur 5,5 – 0,5.

Er waren nog twee partijen gaande. Hans stond veel beter. Hij had een vrije a-pion die door denderde naar zijn promotieveld wit kon toekijken, meer ook niet. 15.45 uur 6,5 – 0,5.

Marc verdenk ik van “Zelfkastijding”. Eerst zo slecht komen te staan dat iedereen denkt dat je verliest, zelfs Fritz 11 SE oordeelt zeer negatief, dan uithalen met een offer dat nergens op slaat, en als de tegenstander het offer niet aanneemt, hem dan helemaal van het bord spelen. 7,5 – 0,5. 15.56 uur.

Zekerheidje ging om 10 voor half drie Sinterklaas inkopen doen, maar kwam nog terug want hij valt op struise vrouwen. Ja daar heeft hij iets mee. Hij hing aan de bar. Na een aantal Beerenburgers somde hij de voordelen van struise vrouwen op, schaken zat daar niet bij. Heren het was me weer een waar genoegen. Tot de volgende.


Van achter de slagboom

Niets zo moeilijk als tegen een team van een bevriende club spelen. Je kent elkanders zwakke en sterke punten door en door. Om gevoelens te sparen zou je het liefst op voorhand op alle borden remise aanbieden en dan snel aan de bar onder de spiegelbol de goede oude tijd doornemen.
De sportieve plicht noopte onze captain echter tot doortastende maatregelen. Niets werd aan het toeval overgelaten: De auto werd veilig achter een slagboom opgeborgen en omdat het vertrouwen in de teamgenoten tot ver onder nul gedaald was nam de captain zelf plaats aan het eerste bord. Zekerheidje – hoewel afgemeld – kreeg zowel een dwingende oproep om toch te komen spelen aan het derde bord, alsmede een alcoholverbod. Nico zakte een bord of wat naar het vierde en Suus nam plaats achter het vertrouwde tweede bord.
Terwijl elders in de zaal een tactische opstelling vrij desastreus uitpakte, bleek de ingreep van de captain de eerste meesterzet. Dat was hard nodig, want de positie op de ranglijst deed pijn aan de ogen (0 uit 2 bij ½ bordpunt).
Het team van de Pion bleek ten opzichte van de opstelling van vorig jaar danig gewijzigd en – mag ik het zo zeggen? – enigszins verouderd, hoewel ik inschat dat ze nog niet aan onze PSA rating kunnen tippen.
Aan het tweede bord hield Suus de lijn van de vorige matches goed vast. Hij leek een solide stelling op te bouwen in een Siciliaan, maar na één mindere zet werd zijn stelling vakkundig opgeblazen. Kort daarop volgde echter de kentering. Aan het derde bord bestreden twee klasgenoten van de schaaktraining voor senioren elkaar. De lesstof van de week betrof het slopen van pionnenketens en dynamiek van pionnenstellingen. Ondergetekende had beter opgelet en sloot zijn debuut aan het derde bord winnend af.
Aan het eerste bord bood Hans met superieur strategisch inzicht remise aan in een betere stelling, dit in het vaste vertrouwen, dat Nico aan bord vier de klus wel zou klaren. En omdat het niet kies is een bevriend team de grond in te trappen. Hoewel zijn tegenstander dapper weerstand bood, won Nico inderdaad materiaal en daarna eenvoudig de partij, waarna onder de vrolijke spiegelbol het nagenieten een aanvang nam.
Na afloop werd duidelijk, dat je een auto nooit aan gene zijde van een slagboom moet parkeren. Indien toch, dat je dan eerst controleert of hij met de hand geopend kan worden voordat je de gemeentelijke plantsoenen en bijbehorende paaltjes te lijf gaat.

Ben Cartens


Intern (20-11-2017)

A-groep:

Marc Naalden-Arco Schumacher: 1-0.

Wit won iets te optimistisch een pion. Arco werd heel actief, maar zette zijn stukken wat onhandig weg, waardoor er een tactisch geintje voor wit inzat.

Ron Höfer-Marvin Jacobs: 0-1.

Deze slopend lange partij ging perfect gelijk op, tot Ron een pion uit het zicht verloor en toen maakte Marvin het netjes af.

Patrick Heijnen-Jacques Smits: ½-½.

Siciliaans, waarbij een witte doorbraak in het centrum kon leiden tot verlies van een pion, maar zwart miste deze kans, waarna hij op de damevleugel onder druk kwam te staan. Wit had betere kansen, maar na een grote afruil bleef een remisestelling over, waarin Patrick nog even wilde opgeven, omdat hij dacht, dat hij verloren stond.

B-groep:

Rob Verbeek-Christ de Veth: 0-1.

Al snel werd duidelijk, dat Christ 3 maatjes te groot was voor Rob en met twee geruilde lopers tegen twee paarden bleef de partij lang in balans, maar om zijn dame te redden moest Rob zijn eigen koningsstelling slopen en ging vervolgens mat door een dame-loper aanval van Christ.

Pieter de Nijs-Bart van Oosterhout: ½-½.

Een zeer gecompliceerde stelling, waarin Bart veel beter stond als Pieter, maar om 11 uur besloten we maar tot remise, want we waren allebei moe.

Jan den Hertog-Pierre Bol: 1-0.

Jan zette Pierre vanaf het begin klem, won al snel een toren en maakte het daarna netjes af.


NU ENEN TWEE.

De reis ernaar toe! “My young apprentice”. Is leerzaam en gaat dwars door het hart van High Tech Brabant. Aangezien we toch tijd hadden voor een kleine detour , en “ja, deze afslag kun je nemen, Hans”, “Oh wat hebben ze hier rare rotondes” , en “ja deze afslag kun je nemen, Hans”, “oh, neie die is ok al dood” ‘Neie, neie, die leef nog, die is zeker al 87”. en kwamen we na een dik uur aan in Nuenen. Navigatie! “O, ja netjes schrijven en voor het donker thuis!”

Een willekeurige voorbijganger werd gestrikt om het RSG te fotograferen in de zon en in het groen. Ted gaf een spoedcursus knopje drukken en zoekertje kijken. Het resultaat lijkt bemoedigend. Alleen de jell kwam er niet geweldig uit. Dus heren de volgende keer spelen voor “RSG , Serieus edoch Gezellig, daar gaan we voor”, om maar iets te noemen.

Aan bord 8 was Zekerheid al klaar voordat we goed en wel zaten. Nam de opmerking van voor het donker thuis zijn wel heel letterlijk, nee aan Zekerheidje zou het deze middag niet liggen. Hij heeft geen notatie van de partij ingeleverd. Hiervoor kan de teamcaptain hem een administratieve sanctie opleggen! Zekerheid heeft de rest van de middag de partijen van de tegenstanders van volgend seizoen bekeken! Het ook thuisspelende Nuenen 1 tegen de Baronische reservisten 3 uit Breda, 4 – 4. “Ja, alvast, dat kan zeker geen kwaad”, was de gedachte. Optimisme is ook een kwaliteit. De teamcaptain verwacht binnenkort wel een sterkte/zwakte analyse van deze toekomstige tegenstanders, voor de zekerheid.

Bord 5 de Suus, zijn tegenstander beukte op de digitale klok en speelde heel snel. Hierdoor liep hij snel mat en kon hij snel opgeven, gelukkig. Herrieschoppers dienen snel het zwijgen te worden opgelegd. Suus toonde no mercy. Kool, Calm en Collected zette hij de tegenstander bijna mat. Zodoende kon de Suus met zijn i-pad de rest van de middag Giri en companen volgen via de wi-fi. Gelukkig herinnerde hij zich, al in de auto zittend, dat hij zijn i-pad vergeten was. Een gevalletje Alzheimer light? In de eerste maand, dat dit betrekkelijk jong teamlid, zijn AOW ontvangt, perste hij er een sprintje uit en terug in “no time”. Of we hierdoor pas na het donker thuiskwamen is en blijft discutabel.

Bord 3 Ted wint overtuigend en het is 3-0. Al na een anderhaf uur spelen. De partij is recht toe recht aan en Ted krijgt een pion op de 7de rij met schaak. Zwart denkt op de zevende rij nog wat te kunnen dekken, maar na wat stukken afruilen, speelt zwart nog met een Toren en wit met Dame en Paard.We hebben er buiten in de regen een sigaar op gerookt.

Bord 7 Hans won een stuk met een pionvork, hoe simpel kan het zijn, daar kon zijn tegenstander nog met stukverlies mee wegkomen. Maar geslepen als hij is vergrootte hij dit voordeel en maakte het in stijl uit. 4-0.

Bord 1 Johan dacht een pion te winnen maar won die niet, kreeg remise aangeboden en nam het met de teamcaptain op. Hij speelde nog een paar zetten door maar daarna werd de vrede getekend en was de winst een feit. 4,5 – 0,5.

Bord 2 Marc een vaste kracht en steunpilaar van het RSG 1 team verloor. Hij stond de de hele partij, ( Konings Indisch hoofdvariant ) goed, zo niet gewonnen, maar kwam in een eindspel van twee lopers tegen paard en loper met een pion minder, liet een paardvork toe en verloor een stuk. Ergo de partij. 4,5 – 1,5.

Arco bord 4 en Christ bord 6 waren op dat moment nog bezig. Die twee zouden we de schuld geven wanneer we niet voor het donker thuis zouden zijn. Arco kwam iets minder uit de opening, maar haalde uiteindelijk en na veel omwegen de winst binnen. Ook hier heeft de teamcaptain geen volledige notatie ontvangen van de partij. Ook hem hangt een administratieve sanctie boven het hoofd.

Christ won een pion, later een stuk en de partij. Het was druk rond zijn bord en zijn tegenstander vroeg zich hardop af of er wel kijkgeld was betaald. Opgeven helpt dan meestal. Hij liet zich mat zetten maar vond het desalniettemin een mooie partij en heel netjes genoteerd en zo duidelijk.

Eindstand 6,5 – 1,5 is een goed resultaat. Maar het ging op alle borden niet van een leien dakje. Op rating waren wij het sterkere team met een gemiddeld ratingverschil van 338 punten. Nou zegt dit op zichzelf niet veel maar tegelijkertijd eigenlijk alles. Want het is en blijft vreemd wanneer een medespeler van een team naar de teamcaptain gaat en hem de vraag stelt: “Mag ik rocheren wanneer ik schaak sta?”

Heren, het was me zeer aangenaam, maar laten we onszelf niet rijk rekenen dit was geen sterke tegenstander. Bedenk daarbij dat resultaten behaald in het verleden geen garantie bieden ..

Op naar onze volgende tegenstander, uit Etten – Leur en die komen naar Roosendaal, we zullen ze hartelijk ontvangen. Hopelijk zijn ze compleet. En denk erom dit keer wel voor het donker thuis.

 


Intern (06-11-2017)

A-groep:

Patrick Heijnen-Arco Schumacher: 0-1.

Opening met trekjes van de Pirc (ja, met de “R” in de maand). Wit krijgt een dubbelpion op de e-lijn, en de achterste (?) wordt zwak. De witte loper op b1 staat volledig buiten spel en de pion op e3 gaat verloren. In een poging de loper vrij te spelen zet Patrick hem in de penning, einde verhaal.

Ron Höfer-Ben Cartens: ½-½.

De partij ging lange tijd gelijk op. Een ongedekte loper leek zwart op te breken, nl. pionverlies. Maar het werd toch remise.

Marvin Jacobs-Marc Naalden: 0-1.

Rustig en strategisch begin. Toen de vlam in de pan met een paar spectaculaire zetten van Marvin, die misschien wel winnend waren. Het was allemaal super complex. Uiteindelijk zag Marvin iets over het hoofd, waarna zwart de aanval overnam.

B-groep:

Pieter de Nijs-Jan den Hertog: 1-0.

Vaak geeft Pieter een gewonnen stelling nog weg en nu deed hij dat, nadat hij eerst na 10 zetten een geweldige stelling had verkregen. Vervolgens liet hij zich door die veel beter stelling in slaap wiegen met een gewonnen pion en stond dik een uur later straal verloren. Gelukkig was Jan iets te gretig, dacht een pion te winnen en verloor een toren en toen was het gedaan.

Bart van Oosterhout-Rob Verbeek: 0-1.

Een spannende partij, nagenoeg zonder fouten. na de opening zag zwart iets over het hoofd, waardoor Bart op de 12e zet een pion won. Met routine-zetten kreeg Bart een betere stelling, maar op zoek naar de matzet blunderde hij een toren weg, die Rob gretig opvrat.

Frans Jonkers-Rob Verbeek: 1-0.

Rob had het voordeel van een thuispartij ’s morgens, maar speelde bar slecht. Na de 8e zet een pion weggegeven en laat ook een zwarte loper opvreten door het paard van Franske. Frans speelde de partij foutloos uit en zette zwart mat.

Joey Wattimena-Hans Ravestein: 0-1.

De partij ging gelijk op, tot zwart een toren voor een paard offerde en zo de koningsstelling een beetje kapot maakte. Er was geen houden meer aan en zwart pakte de winst.

Christ de Veth-Pierre Bol: 1-0.

Het Koningsgambiet werd door zwart mishandeld, in de opening krijgt wit aanval. Hierna ruilde wit toren en loper voor een dame en dit kon worden omgezet in winst.

 


DKR Ronde 2

Van de 15 gespeelde partijen werden er 4 remise laten we zeggen iets meer dan 25 %. 7 maal winst voor wit, hier geen verrassingen.

Knap was de remise van Hans Otten. Hans kwam zo’n 3 kwartier te laat maar dit belette hem niet een scherpe partij op te zetten tegen Henry Groenveld.

4 partijen werden door zwart gewonnen. Pieter verloor van Joey, eigen schuld dikke bult. Pierre verloor van Gerard, omdat hij, naar eigen zeggen, lang rocheerde. Niek won van André met een kleine combinatie en Ivo won van Arco. De manier waarop is veelzeggend. Hier volgt die partij en ween met de witspeler.

Eigenlijk zou een gespeelde partij een andere beoordeling moeten krijgen. Zo zou je punten moeten krijgen voor het vertoonde spel en het aantal zinnige zetten die gedaan zijn. Niet het koude 0-1 of 1-0 want de uitslag vertelt het verhaal van de partij niet.

Zo zijn er gevallen bekend van schakers die bijvoorbeeld een mat in 2 missen en zich de ogen uitstaken of zich voor een trein wierpen, om maar te zwijgen van het aantal clubspelers die na een “onterecht” verlies dagen niet aanspreekbaar zijn.

Er zijn schakers, die na zo’n onterechte winst, zeggen: “eigenlijk verdien ik dit punt niet, want ik heb niets gedaan”, maar heimelijk toch lachen in hun vuistje. Ziekelijk reactieschaak, heel de avond planloos zetten doen en dan nog met een punt naar huis gaan. Het zou verboden moeten worden, die mensen zouden thuis moeten blijven en met hun partner op de bank een bakkie doen, of naar Drenthe verhuizen want daar schijnen de gelukkigste Nederlanders te wonen.

Deze ronde heeft tot gevolg dat er nog 6 deelnemers zijn met een 100% score, heren tot de volgende ronde.