RSG KEIZER 2018 (5)

 

Genoten tijdig afmelden is en blijft belangrijk bij een interne competitie.

 

“Normaal gesproken verliest Jan Hein altijd” volgens zijn teamgenoten. Maar Jan Hein won die middag. Het was wel een zware en lange partij geweest, maar daar zat hij niet mee. Blij en heel erg opgewonden stapte hij op de elektrische fiets en reed huiswaarts. Met een blije lach op zijn gezicht, fietste hij, de Kadetunnel in en daarna is er nooit meer iets van hem vernomen. Vreemd verhaal, met een abrupt eind,  nietwaar?

5 november redelijk op tijd, 11 borden waar de strijd ontbrandde. Marc ziet deze competitie als een avondje uit, speelt tegen Ivo, en is snel klaar. 2 Koningsgambieten op één avond, het moet niet veel gekker worden. Helaas wordt het dat wel er wordt opgegeven in gelijke stellingen en Rob wint.

In deze 5de ronde waren er maar 4 afmeldingen, een ervan meldde zich af “wegens de angst voor verlies”. De angst dat weer een verliespartij hem of haar voor altijd de lust zou ontnemen nog één keer de stukken op te zetten. We noemen geen namen maar de strijd ontlopen lijkt niet de juiste weg. Plezier moet er zijn in het spel.

Neem een voorbeeld aan de oudste Genoot van het Genootschap, maandag geïnaugureerd als verse Genoot. Een zeer aanvallend speler, hij speelde tegen Rob. Genoot Evert kijkt niet op een pion of twee. Lapt oude schaakwijsheden aan zijn laars en maakt zich daarbij, samen met zijn “chauffeur” Leo, nog zeer verdienstelijk voor het Genootschap, door de stukken, borden en klokken klaar te zetten voor de te spelen ronde. Genoten langs deze weg bedankt. Hier een stuk uit zijn partij tegen Rob.

De Cunningham verdediging is een variant van het Koningsgambiet waarin zwart de aangeboden pion neemt en het Falkbeer tegengambiet, de naam zegt het al is een tegengambiet, zwart doet hetzelfde als wit en doet ook een pion in de aanbieding. Van de Cunningham, partij tussen Ben en Ron, heb ik helaas geen notatie ontvangen maar in het algemeen kan men er over zeggen dat het strijdplan voor zwart simpel en het doelwit de geëxposeerde witte Koning is.

Christ speelde met zwart tegen Jan. Hier komt een Falkbeer op het bord en we kijken naar de volgende stelling.

Ook de eindstelling van Erik tegen Ab verdient een diagram. Wat is hier aan de hand? Wit heeft opgegeven, in onderstaande stelling, in de veronderstelling dat hij in tempodwang komt. Echter, dat ligt eraan wat je doet! Ik heb de remise niet kunnen vinden, misschien jullie wel.

Johan heeft de slotstelling tegen Hans al op de site gezet en heeft er een prijsvraag aan gekoppeld. Hij weet het ook niet, de Raaf weet het wel. Dus die kun je mailen en vragen naar de oplossing want zonder computer komen we daar echt niet uit.

Voor de rest van de partijen verwijs ik jullie naar de uitslagen. Tot de volgende ronde.