Daniël Noteboomtoernooi

Tijdens carnaval een weekendje serieus schaken? Dat kan in Oegstgeest! Het 75e Noteboomtoernooi vindt van vrijdag 13 tot en met zondag 15 februari 2015 plaats in het Corpus Congress Centre. Het Noteboomtoernooi wordt georganiseerd door het Leidsch Schaakgenootschap (LSG). Surf voor meer informatie naar de website van het Noteboomtoernooi.

Daniël Noteboom (1910-1932) was destijds naast schaakgrootmeester Max Euwe één van de grootste schaaktalenten van Nederland. Noteboom was bijna van grootmeestersterkte toen hij op jonge leeftijd overleed. Op de middelbare school kwam hij voor het eerst met schaken in aanraking. Het spel leek hem te bevallen want op zijn veertiende behaalde hij in zijn woonplaats Noordwijk de eerste prijs. Deze bestond uit een schaakbord met bijbehorende schaakstukken die hij sindsdien naar alle wedstrijden meenam.

In 1925 mocht hij lid worden van het LSG, wat in die tijd bijzonder was voor een jongeman van nog maar vijftien jaar oud. Noteboom bleek het goed te doen en na een paar jaar ging hij ook in het buitenland spelen. Zo speelde hij voor Nederland onder meer tijdens de schaakolympiade in 1930 in Hamburg. In Hamburg verving hij Max Euwe, omdat deze niet kon vanwege een reis naar Nederlands-Indië. Zijn resultaten waren niet onverdienstelijk. Hij behaalde een resultaat van +9-1=5 (=76,6%) dat tevens de beste prestatie aan het derde bord was.

Na zijn middelbare schooltijd was hij wiskunde gaan studeren aan de Rijksuniversiteit in Leiden maar daar kwam vanwege zijn schaakbezigheden niet veel van terecht. Noteboom moest voor zijn levensonderhoud het van schaken hebben waardoor hij veel korte snelle schaakspelletjes speelde waaronder ook het blindspel beoefende.

Onverwacht overleed Daniël Noteboom op 21-jarige leeftijd aan longontsteking en bronchitis in Londen. Om de transportkosten te betalen voor het laten overkomen van zijn lichaam uit Engeland werd er door Max Euwe een fonds opgericht. Van het geld dat overbleef werd een door Euwe geschreven gedenkboek uitgegeven  Euwe roemde Noteboom om zijn vermogen tot laveren. Volgens Euwe wist Noteboom zowel door een stug doorgezette verdediging als door onophoudelijke aanvallen zijn schaakpartijen als overwinnaar te beëindigen. Van de opbrengst van het boek werd in 1936 het eerste Daniël Noteboomtoernooi georganiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *