RSG A De Stukkenjagers D 1½ -2½

De eerste externe wedstrijd van het nieuwe kalenderjaar. Met drie teams tegen drie teams van De Stukkenjagers. De Stukkenjagers heeft een heel aantal teams, en die zijn dusdanig sterk dat wij, als RSG A, tegen De Stukkenjagers D spelen, A en B van De Stukkenjagers spelen bijvoorbeeld in de Hoofdklasse. Hadden we dus geluk dat het maar ‘D’ was?
Niet bepaald, de gemiddelde rating van De Stukkenjagers D is hoger dan die van ons. Op bord 1 was het grootste verschil. Daar speelde Joris Kok met de zwarte stukken tegen Han Westenberg. Joris is de rijzende ster van het team en dat mocht beloond worden met een plek op het eerste bord. Hij speelde lang goed, gaf Han een dubbelpion ten koste van een pion maar was er vrij zeker van dat het een remisestelling was. Dat was ook zo, tot de 39e zet. In tijdnood maakte Joris één fout en daar wist Han van te profiteren. Een half punt verloren.
Op het tweede bord speelde Erik van Elven tegen Kienfong Lie-Kwie. Kienfong opende scherp, maar verloor onderweg wel een pion. Toch was het niet zo maar gewonnen voor Erik na pionwinst. Optisch gezien leek Erik onder druk te staan, Kienfong had bijvoorbeeld zijn beide torens op de f-lijn gepositioneerd en leek een koningsaanval ten uitvoer te gaan brengen. Niks was echter minder waar, Erik stabiliseerde zijn stelling en ging vervolgens zelf in de aanval. Hij won met een dubbele aanval op mat en een stuk, een vol stuk en vervolgens de partij.
Marc Naalden speelde ditmaal op het derde bord tegen een goede bekende. Hij had al vaker tegen Reinier Jaquet gespeeld en helaas vaak verloren. Hoe anders was dat dit keer. Marc had eerst wat pionnen cadeau gedaan om met zijn toren op de tweede rij binnen te mogen komen. Reinier was vervolgens op avontuur gegaan met een paard en dame, terwijl Marc zijn stukken goed liet samenwerken. Zo goed zelfs dat hij op een gegeven moment een stuk kon winnen. Met nadruk op kon, want hij miste een aanval op een gepend stuk. Toen hij dat miste, wist Reinier zijn torens te betrekken in de verdediging van het gepende stuk en werd al gauw overgegaan tot remise. Ook hier dus een half punt verloren, maar wel een halfje overgehouden.
Op het laatste bord speelde Frank Lambregts tegen Bas Rosheuvel. Frank wist lang een gelijke stand vast te houden. Bas was met een paard en loper in de aanval getrokken en zorgde ervoor dat Frank zijn stukken verkeerd positioneerde. Maar Frank dacht wel een voordeel te hebben, hij wist een dubbelpion te creëren bij Bas. Na dames te hebben afgeruild bood Bas remise aan, op dat moment leek het Frank niet verstandig om het aan te nemen. Positioneel leek hij prima te staan, en ook op de andere borden was het nog niet heel duidelijk optisch gezien. Achteraf bleek dit allemaal niet waar. Hij had remise moeten aannemen. Hoewel hij in het eindspel zelfs een kans op winst had, welke gemist werd. Bas wist enkele pionnen te winnen en daarmee de partij. Weer een half punt verloren dus.
Eindstand: 1½ – 2½. Helaas het jaar minder goed begonnen dan gehoopt, de volgende rondes zullen gewonnen moeten worden willen we zeker zijn van behoud in de eerste klasse.

RSG A De Stukkenjagers D 1½ -2½
1. Kok,J.(Joris) 1842 Westenberg,H.(Han)2056 0-1
2.Elven van,E.F.A.(Erik) 1829 Lie-Kwie,K.(Kienfong) 1833 1-0
3.Naalden,M.(Marc) 1800 Jaquet,R.W.(Reinier) 1894 ½-½
4.Lambregts,F.J.J.(Frank) 1809 Rosheuvel,B.(Bas) 1752 0-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *