De Zaterdageditie II

In de traditie om het weekend voor schakend westbrabant wat te veraangenamen een terugkerende schaakrubriek. Aan de vraag of hier behoefte aan is, gaan we voorbij. We zetten het op het internet en jullie zien maar wat jullie met deze bagger doen.

Een periodiek verslag over het wel en wee van een regionale schaakvereniging, aangevuld met relevante schaakzaken uit de schaakwereld.

De clubavond van het Genootschap in Roosendaal wordt matig bezocht edoch is het er gezellig. Tijdens de partijen die maximaal 4,5 duren, heerst er in de speelzaal een redelijke rust en is het aangenaam om te schaken. Och, een mens en zijn passie!

Zo is het groepje, transgender vriendelijke barhangers, vaak verschillend van samenstelling. De ene keer varianten uit hoofd spelend, een andere keer sterke reisverhalen orerend, maar altijd alcohol, appelsap en chocomelk maar vooral wijn nuttigend, kortom goed bezig. De spelers die nog bezig zijn met hun partijen, krijgen voorrang bij het bestellen.

Nico speelde afgelopen maandag tegen Suus. Het is loopgravenschaak en na de opening zijn de “battlelines drawn” en zwart krijgt veel ruimte op de Damevleugel. Principieel laat zwart zijn paard op g4 staan en slaan. “Neie, want dan krijg ik Toren en Dame op dat paard, neie.” Was de motivatie van de zwartspeler. Dapper is het wel en nog wel tegen de “Eminence grise”, van het Genootschap. We komen in de partij bij de 16de zet van wit en alles staat nog gelijk:

De partij waar Pieter, onze verslaggever van dienst in de interne competie, geen verslag van ontvangen heeft is de partij tussen Marvin en Arco. Een erg goeie partij, die een dramatisch slot kende.

1 ½ uur plus increment van 30 seconden per zet, voor de hele partij, is het speeltempo van de interne competitie toch? De tijd die de klok aangeeft is de tijd die je nog hebt, duidelijker kan het niet. Dus heeft men nog 5 seconden op de klok en men doet een zet dan heeft men er weer 35. Er komt dus geen tijd meer bij, na het vallen van de vlag.

Het commentaar is van de zwartspeler.

Nog voordat de schaakpartij tussen Marvin en mij begon refereerde Nico aan een eerder gespeelde partij tussen Marvin en mijzelf. Dat was mijn allereerste partij binnen RSG – een drama – om niets gaf ik een stuk weg – toen baalde ik enorm en schaamde mijzelf over mijn wan prestatie !! Ben ik het schaken verleerd ?? 

Als je dat wil – dan kun je een verband leggen tussen deze eerder gespeelde match en dat wat vanavond  nog te gebeuren stond. Ik kende op voorhand echter geen revanche gevoelens maar was wel een gewaarschuwd man en  wilde nu wel een mooie partij spelen .

Zo kan het dus ook,  een prettig Weekend.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *