De Schaakhoeve A – RSG B 1-3

Op donderdag 22 maart reden we in de bolide van Joey richting Hoeven met een kersvers gekozen raadslid op de ereplaats voorin. De doorsnee-burgers Ron en Rob werden verbannen naar de achterbank. Bij binnenkomst in de zaal van het Tapperijke was er een warm welkom van de mascotte van de Schaakhoeve, een klein formaat roodstaart papegaai die iedere keer wanneer de deur open ging als een bel reageerde. Dit was onze bord-drie speler Ron, toch een man met veel ervaring en kroegkennis, in het verleden nog nooit opgevallen. Waarschijnlijk een vorm van overconcentratie bij onze voorzitter. Ook de oude bankstellen verwelkomden ons. Ze staan er al jaren en horen blijkbaar gewoon bij de speelzaal! Deze keer geen onrust zaaiende darters, die het RSG-viertal angst inboezemden met slecht gerichte pijltjes. Op het vierde bord speelde Rob met zwart tegen Mees (geen familie van de dwergroodstaartpapegaai). Mees geeft twee keer per week schaakles en  kent alle mogelijke trucs. Hij ziet fouten in een opening als geen ander waardoor Rob met een soort herdersmat al na negen zetten de bank mocht opzoeken. Helaas, een balende Rob: 1-0. ‘Weer niet gelukt’, uitte het eeuwige potentiële talent zich even in de taal van Sesamstraat-icoon Tommie. Op het tweede bord speelde de misschien wel aanstaande wethouder Martijn met zwart zijn vertrouwde Caro Can. Als de witspeler hier niet goed op reageert, is het voor Martijn appeltje eitje. Daarom kon hij al binnen een uurtje bij Rob op die oldtimer bank plaats nemen: 1-1. Op het derde bord opende Ron met e4. Zijn tegenstander zette daar een e5 tegenover en dan wordt het natuurlijk interessant om de witte loper naar c4 te spelen met het offer op f7. Eerst pf3-d6 lc4-le7 d4-lg4 dxe5-dxe5 lxf7+-Kxf7 Dxd8-lxd8 pxe5+-Ke6 pxlg4. Hierdoor werden vrij simpel twee centrumpionnen gewonnen door Ron en dan wordt het vrij eenvoudig om het spel uit te spelen: 1-2. Teamcaptain Joey nam zijn verantwoordelijkheid op het eerste bord. Zijn tegenstander was iets te laat. Dit had te maken met het overlijden van de oprichter van Schaakhoeve op 83 jarige leeftijd (gecondoleerd namens RSG). Joey speelt extern verassend sterk. Ook nu weer opende hij sterk en kreeg het voor elkaar om in het middenspel een loper te winnen. Gezien zijn stelling besloot zijn tegenstander op te geven: 1-3. Inmiddels weer de laatste externe competitiewedstrijd van dit seizoen. RSG B reisde na deze overwinning, met alleen een licht balende Rob, toch tevreden terug naar Roosendaal. Joey trok voor de deur van de Veestallen zijn aureooltje scheef over zijn oor (terecht na zo’n knappe overwinning) en spoedde zich in zijn bolide naar krabbenland. Omdat ons thuiscafé gesloten was, besloot het Roosendaals trio nog even een biertje te pakken in café ’t Trefpunt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *