De Zaterdageditie V

Schaken is een wreed spel. Men kan een partij huizenhoog gewonnen staan en de stelling nog in remise laten verzanden, of erger nog verliezen. De walging komt de neusgaten uit en men is voor dagen, en in sommige gevallen weken niet aanspreekbaar.
Zo speelde het derde van de Baronie in Roosendaal tegen het derde van de Pion. Bij een gelijkspel of winst voor de Baronie zouden ze kampioen zijn en promoveren. Een rondje langs de borden leerde dat de borden 5 en 7 van de Baronie 3 erg goed, zo niet gewonnen stonden. De andere borden viel niet veel van te zeggen. Maar niets is zeker in dit aardse bestaan en zeker niet in het schaakspel.
We kijken naar een stelling van het eerste bord na de 20ste zet van zwart, zwart heeft met zijn toren een stuk terug genomen en het is duidelijk dat zwart torens wil verdubbelen over de c-lijn.


Uiteindelijk verloor de Baronie met 5-3 en werd hierdoor geen kampioen. Jammer we hadden het ze gegund. Ook het tweede team van de Raadsheer miste jammerlijk de promotie naar de 1ste klasse door in de voorlaatste ronde te verliezen. Wie weet komen we elkaar volgend seizoen tegen als de KNSB onze teams in dezelfde klasse indeelt. Doe daar dan ook het derde team van de Pion bij en we spelen bijna elke maand een streekderby.

Van een totaal andere orde zijn de partijen uit de interne competitie van het RSG. Och het is oude mannenschaak zullen we maar zeggen. Hier een paar partijen van afgelopen maandag. Veel varianten zijn uit het P.M. want de heren werken nog met kolen gestookte computers.
De ene partij is tussen de gedeelde koploper en middenmoter in de A- groep. De partij gaat op en neer. Dan staat wit beter dan weer zwart, de computer schrok er zelfs van. Zwart speelt zijn toren terug naar h8 en speelt dan eigenlijk met een stuk minder. Marc zet simpel mat.


Arco speelt dit jaar wat wisselvallig en manoeuvreert zijn stukken in het achterland, schimmige zetten achter de eigen pionnenstructuur. Komt dan wel met een pionnenstorm op de koningsvleugel maar zwart heeft twee zeer machtige lopers, die gezamenlijk op de koningsvleugel gericht staan. Een aardige partij met een voor de hand liggend offer.

Iedereen die een suggestie heeft voor de zaterdag editie, de redactie verneemt het graag.
Prettig weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *