Staunton 1 – Team RSG 1

De zaterdag competitie van de KNSB bracht het RSG naar Etten-Leur. De plaatselijke schaakclub Staunton aldaar spelend in het gebouw dat ”d’n Drempel” genoemd is. In verband met het afsluiten van de A 59, werden we verplicht om de landelijke route te nemen. De nieuwe rondweg genomen, dus Oudenbosch als de pest gemeden, dwars door Hoeven, voorbij aan Bovendonk en bij de oude Adidas links met de bocht mee, wel voorsorteren, en we zijn er bijna, maar nog niet helemaal.

“Dun Drempel”; dat is toch geen Brabants? Hoezo geen Brabants? Nou bij ons thuis hadden ze het altijd over nun “durpel”. “Nun durpel”? Wat is dat nou weer? Nou, nun drempel. Het zit zo: ‘ge hed un kozijn, daar doet un deur in en dan mot er aan dun onderkant okwa en dat is dun durpel”. Het niveau van de conversaties in de auto wordt er niet beter op, maar vermakelijk is het zeker.

Een verzwakt Staunton, de vaste 2de en 3de bordspelers hadden forfait gegeven, trad aan met een paar vaste krachten en een mix van jeugd en invallers. Na een uur spelen, in een ongezellige ruimte, typisch wijkgebouw, met een erg groot plasmascherm aan de muur, stond Ben al erg goed en was de indruk van de andere borden voor de teamcaptain positief.

1 – 0. Ben heeft een 100% score, dit inclusief de partijen van vorig seizoen. Genoot gefeliciteerd voorwaar een prestatie van formaat. Zijn tegenstander speelde deze middag in een verloren positie lang door maar was toch om 15.00 uur gepakt en gezakt. Hij groette nog met een: “Heren nog een prettige voortzetting” en daar ging hij, dun drempel over naar buiten, het zonovergoten Etten-Leur in.

Hans vaste kracht van de “Seleçao” maakte er professioneel 2-0 van, kwam naar eigen zeggen niet goed uit de opening maar in het middenspel werd zwart duidelijk gemaakt hoe laagdrempelig zijn stelling was.

Christ kopt de 3-0 binnen in een partij waar hij zoveel voorzetten kreeg dat hij alleen maar omhoog hoefde te springen om de bal te raken. Bij het landen wel uitkijken voor “dun durpel”.

Arco is de goedheid zelve. Hij is Sinterklaas of anders lijkt hij er heel sterk op. In een scherpe Italiaanse partij opzet werd hij door zijn vrouwelijke tegenstander verrast met een Dame zet. Een en ander leidde tot Dameruil en een onduidelijke stelling. Hij nam contact op met de teamcaptain en meldde dat hij een remisevoorstel zou willen doen. 3 ½ – ½. Later werd hem voorgerekend dat deze remise hem 75 Elo punten kost. Hij zat er niet mee, hij had een leuke partij gespeeld tegen “Bianca”, daar valt ook veel voor te zeggen.

Johan wint geruisloos, mooie penning met kwaliteitswinst goede partij. 4 ½ – ½. Tussen de bedrijven door bekijkt hij ook wat stellingen van teamgenoten en heeft altijd wel een redelijke stellingsbeoordeling. Hij complimenteerde de teamcaptain met zijn 17. …, a5!!! Jullie hadden erbij moeten zijn, noem het drempel overschrijdend.

Marc speelde tegen oud RSG lid Jan Hendrix. Een scherpe partij, waarin zwart zoek wordt gespeeld maar als wit op de 22ste zet weigert de kroon op het werk te zetten in deze stelling.

Dan is het een wreed spel en gaat het van kwaad tot erger. Jammer, zwart nam de aanval over en won. 4 ½ – 1 ½.

Ted kwam in een eindspel terecht van toren en loper, tegen twee lopers, moeilijk om daar iets zinnigs over te zeggen, dus remise en volgens Ted deed zijn tegenstander allemaal goede zetten. ergo 5 – 2.

Nico, nam gelijk de goede afslag in Etten-Leur, ik ben hier thuis, komt in tijdnood, dit terwijl, wanneer hij naar een stelling kijkt, hij weet wat de er hand is in die stelling. De vergelijking met “dartritis” is niet geheel op zijn plaats en flauw, Eminence deel uw tijd beter in, is het enige advies dat we als team kunnen geven want schaaktechnisch heb je ons volledige vertrouwen. Uitslag 5 – 3.

De teamcaptain is tevreden met de uitslag, maar gezien de tegenstand en op welke borden de punten behaald zijn, ziet hij de toekomst met enige zorgen tegemoet, handhaven was het devies. Feit staat dat we vorig jaar ongeslagen kampioen geworden zijn, en we een teamcaptain hebben die zich hardop afvraagt of we eigenlijk wel gepromoveerd zijn. (zie uitslagen andere 6de klassen op netstand.nl)

De bewering dat angsten, en misschien is drempelvrees er een van, er zijn om overwonnen te worden, bevat misschien wel een kern van waarheid, als dat zo is dan heeft Team RSG 1 deze horde bekwaam genomen.

Genoten tot de volgende ronde en denk erom de tegenstander heeft de eerste ronde verloren, die zijn tot op het bot gemotiveerd, maar wij hebben hopelijk dan weer de Suus, in ieder geval wel de zekerheid van het ijzeren, onverzettelijk duo op 7 en 8.

De Teamcaptain