De Zaterdageditie XIV.

In de rustige en donkere dagen tussen kerst en oud en nieuw, nippend aan de borrel wijntje, chocomelk of sinas, gezeten bij de open haard en in een goed gezelschap, beschouwt men, in gedachten, het niveau van de gespeelde partijen van het afgelopen jaar.

Soms met een glimlach op de lippen, af en toe met een zelfhaat, die tot op het bot kan gaan. Maar de partijen die het meest bijblijven, zijn die partijen, die men voor de poorten van de hel, of tegen alle verwachtingen in wint.

Nieuwjaar nadert met rasse schreden en velen zullen zich verheugen op het komende schaakjaar. Het eerstvolgend grote schaak toernooi, dat in Nederland georganiseerd wordt, is het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee. Half tot eind januari wordt het dorp, Wijk aan Zee, overspoeld door schaaktoeristen. Dagjesmensen die de wereldkampioen en al die grootmeesters willen zien spelen.

Anderen boeken er, tijdens de toernooi periode, een hotel, en maken er een korte schaak vakantie van. Vierkampen, tienkampen, zevenkampen, weekend toernooien, simultaan. Het schaakwalhalla voor elke liefhebber. De Elo-rating per vierkante meter, van dit dorp, stijgt naar ongekende hoogten, en iedereen voelt zich er wel bij.

In andere tijden was de pelgrimstocht naar Wijk aan Zee, een hele onderneming, in de kronieken van het RSG wordt er vaag gewag van gemaakt. “Enkele Boute Genoten waagden den groten oversteek. Het Hollandsch Diep over. Zij gingen met de boot en namen proviand voor onderweg mee.”

Deze boute Genoten vertelden daarna op de clubavonden hun verhalen. Enigszins gekleurd maar zeer waarheidsgetrouw. Over de barre weersomstandigheden tijdens hun tochten, winter in de polder, en dat de broodjes al op waren in Standdaarbuiten.

Zoals over die partij tussen Ponomariov en Kramnik. Alle witte pionnen naar voren, hoezo Rokeren? De toren van a1, via a2, naar h2, dwars over het bord. Over de hele! En dan nog offeren ook! Simpel en strak plan.

Goede explicateurs? De heren Jongsma en Hort. “Allmost a classic game”, volgens de heren, maar het was remise en daarom net geen klassieker.

Ter afsluiting van het schaakjaar 2018 een puzzeltje voor “onder de kerstboom”. Wit speelt en wint. Neem er een bordje bij! De volledige oplossing kunnen jullie via de reactie opsturen.

Genoten een goed weekend en een prettige jaarwisseling.