De Zaterdageditie XVII

Elke ronde nieuwe kansen! Genoten de vorm kan wel eens 500 rating punten minder zijn, het hoofd kan er wel eens niet naar staan, maar als het ongemak, die de ledematen nog kunnen verdragen, om naar de clubavond te komen, te dragen is, dan valt er nog te genieten op de clubavond.

Enkele weken geleden is de tweede cyclus van het Keizersysteem begonnen. De eerste ronde van deze cyclus bracht één verrassende uitslag en er kwam weer een Koningsgambiet op een van de borden.

Den Voorzitter speelde het, zijn tegenstander neemt het kleinood aan en na de opening ontstaat een scherpe strijd met tegengestelde rokades. Opvallend in de stelling is wel dat de zwart-veldige loper van zwart het fort bewaakt. Wit heeft zojuist zijn Dame naar b4 gespeeld en dreigt ontegenzeggelijk zijn centrumpion op e4 naar e5 te spelen.

Ook uit de keizercompetitie is volgende partij. De zwartspeler heeft beter, veel beter, zo niet gewonnen gestaan, maar de partij duurt lang en duurt. Plannen verdwijnen als sneeuw voor de zon en mindere zetten komen als welkome ideeën. En we komen in onderstaande stelling. De zwartspeler krijgt nog kansen om het tij te keren maar maakt er geen gebruik van.

De 4de ronde van de interne competitie bracht bij de partij tussen Ted en Erik een Italiaan op het bord. De witspeler speelt deze variant al zo’n kleine 40 jaar. Wit krijgt een klein voordeel en als zwart zetherhaling uit de weg gaat, hij het eindspel in gaat met een kwaliteit minder. Ted wint en is momenteel de leider in de Keizer competitie van het RSG (2de helft).

André, met wit, speelde tegen Rob. Wit speelt de Larsen opening en zwart zet de deur open met g6! En na het overduidelijke Loper naar b2 speelde zwart f6 en wit won op de 8ste zet met Loper maal f7, mat. Is er een notatie van deze “kurz partie”? Zo, ja opsturen naar de zaterdageditie redactie.

Jacques speelde tegen Ron en hij ook speelt de Larsen opening. Een lange laveerpartij. Waarbij wit goed uit de opening kwam maar uiteindelijk aan het kortste eind trok. Het notatie kopietje meldde dat de verkeerde zet Ld3 zou zijn geweest. Volgende keer graag een indruk van de partij, heren.

Patrick speelde met wit tegen, de gevierde man van zaterdag, Pieter, volgens het verslag de Albelli opening? Wit krijgt een groot voordeel, open torenlijnen en een aardige kruispenning zorgen voor stukwinst. Het eindspel werd door wit kundig naar winst gevoerd.

Ivo speelde tegen Joey. Er kwam een Siciliaan op het bord waarbij zwart de mogelijkheid krijgt om d5 te spelen. Volgens Frank R.: ”altijd doen, ook al is het niet goed”. Zwart deed het niet, wit liet er geen gras over groeien en dirigeerde de zwarte stukken naar mindere velden.

Marc speelde tegen Marvin en volgens het verslag stond wit na de opening beter, maar kwam te laat met de aanval op de Koningsvleugel, hierdoor kon zwart, door zijn torens verdubbelen, binnenvallen op de Damevleugel.

Leo is duidelijk nog zoekend naar de opening. Hij speelde met wit tegen Frank S. zijn Damepion naar 1. d4 en na het door zwart gespeelde 1…, d5, speelde wit 2. f4. Verrassend en nog niet heel vaak vertoond. Verliest hierdoor wat pionnen, zwart ruilt alle stukken en speelt een gewonnen eindspel.

Christ speelde met wit tegen Hans O. Wit staat, door agressief openingsspel huizenhoog gewonnen maar kan de doodklap niet uitdelen. Zelfs een bijna onsterfelijk Dame offer overwogen men zie stelling.

Zwart kreeg in het eindspel nog goede kansen, door druk op de Damevleugel, wit gooide nog wat olie op het vuur, door totaal onnodig, een cruciale pion weg te blunderen, zwart ving kundig alle dreingingen op maar liet zich pardoes mat zetten op f6. Dat dan weer wel.

Genoten tot volgende week voor ronde nummer 5, graag dan van iedereen een indruk van de gespeelde partij en inleveren bij Pieter.

En een prettig Paas weekend.