RSG B – Staunton A

Het doel aan het begin van het seizoen was, NIET promoveren. Maar na vijf gewonnen partijen moesten we onze doelstelling noodgedwongen bijstellen. Toch maar kampioen worden. Omdat Ron beter met bitterballen overweg kan dan Ted, nam Ted bord vier voor zijn rekening. Een goede keuze zou later blijken (van die bitterballen dan). Omdat BSV nog “last minute” kampioenaspiraties toonde werd Staunton vorige ronde met ½-3½ afgedroogd. Dit was goed voor ons, nu waren we zelfs al kampioen met 1½ bordpunt. Hoewel ik al meer dan 40 jaar schaak stond ik stijf van de zenuwen. Op het moment dat ik nadacht over mijn achste zet(!), had Ted al veertig 32 zetten gedaan en zijn tegenstander gewoon mat gezet. Ted won snel een stuk in een Italiaanse partij en dan weet je de uitslag al. Dat ik niet alles heb kunnen volgen komt omdat ik zeker een half uur naar de volgende stelling zat te staren (zenuwen weet u nog). Denkt u met me mee.


Zie vervolg aan het einde van het verslag. Zwart won en we waren al kampioen. Wat zat er eigenlijk in die bitterballen? Martijn op bord twee speelde tegen notoire tijdnoodspecialist Ad Speekenbrink. Helaas was Ad recentelijk tot de conclusie gekomen dat als je sneller zet je niet op tijd hoeft te verliezen. Dit inzicht kwam goed van pas en de partij eindigde in remise. Martijn had naar eigen zeggen ergens een mindere zet gedaan waarna een mooie stelling werd verprutst. Dit was niet erg want nu was de winst zelfs al een feit. Marvin had het ondertussen moeilijk tegen Daniel Koopman een bekende van het districtskampioenschap. Marvin speelde voor het eerst e5 tegen e4. In een Italiaanse partij toonde Daniel aan dat rokeren zonde is van de tijd. In plaats daarvan werden alle pionnen richting de zwarte koning gestuurd. Toen Marvin ook nog vrijwillig zijn koning in een penning zette, werd al snel duidelijk dat het een zware avond zou worden. Marvin verloor, maar dat mocht de pret niet drukken.
Terug naar bovestaande stelling. Ik had het volgende bekeken. 8. … Pxe4!! 9. Lxe7 Lxf2+ 10. Ke2 La6+ 11. Dd3 Lxd3+ 12. Kxd3 Pxc3 13. Kxc3 Kxe7. Zwart heeft twee pionnen gewonnen. Wit was helemaal van slag na Pxe4 en na 9.Le2? was het na zeventien zetten 0-1

1. Goorden,J.M.(Johan) 1791 Merkies,M.M.(Maikel) 1642 1-0
2. Verbeek,M.W.C.(Martijn) 1801 Speekenbrink,A.P.J.M.(Ad) 1620 ½-½
3. Jacobs,M.U.(Marvin) 1586 Koopman,D.(Daniel) 1476 0-1
4. Eck van,T.N.(Ted) 1898 Struijs,M.(Martijn) 1406 1-0

2 thoughts on “RSG B – Staunton A

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.