Intern (09-10-2017)

A-groep:

Marvin Jacobs-Jacques Smits: 1/2-1/2.

Een Siciliaan in de opening en wat positioneel manouvreren. Na afruil van een aantal stukken kwamen tactische elementen in het spel. Marvin had de beste kansen, maar zwart kon ontsnappen met eeuwig schaak.

Patrick Heijnen-Ted van Eck: 0-1.

Na een ietwat ongebruikelijke opening kreeg Patrick wat tactische problemen, hetgeen na een fout een stuk kostte én de partij.

Marc Naalden-Ben Cartens: 1-0.

Een Budapester gambiet (d4-Pf6, c4-e5). Het doel is aanval en bij deze opening is elk pionnen-eindspel gewonnen voor wit, maar Ben ging al eerder in de fout.

B-groep:

Jan den Hertog-Rob Verbeek: 0-1.

Jan schaakte onder zijn nivo en zocht te snel de aanval, voordat de meeste stukken waren ontwikkeld. Rob was erop gebrand om te winnen, had dit seizoen al 2 keer verloren van Jan. Bij zet 10 parkeerde Jan zijn dame op a6, met een paard van zwart op b4 is dat geen goed teken. Natuurlijk gaf Jan niet op. En Rob begon aan het feestmaal, vrat wat pionnetjes op, daarna 3 lichte stukken en gaf daarna ook nog schaak, wat weer een witte toren kostte. Toen hield Jan het voor gezien.

Joey Wattimena-Pierre Bol: 1/2-1/2.

Zwart komt goed uit de opening, wit verliest al snel een pion. Wit maakt nog meer fouten en zwart krijgt een zeer dreigende stelling. Er wordt heel veel afgeruild en wit dreigt zelfs met mat achter de paaltjes. Maar uiteindelijk krijgt wit eeuwig schaak aan den broek en komt goed weg met remise.

Pieter de Nijs-Hans Ravestein: 0-1.

Na 2 uur knokken om een prima stelling te krijgen met een muur vol haaietanden, waardoor Hans 3 stukken amper kon bewegen, was de druk er voor Pieter af en, going in for the kill, ging hij eens 2 drankjes halen, nam een flinke slok, keek op het bord en zag onnadenkend, dat hij nog even een vooruitgeschoven pionnetje moest slaan met zijn dame, en boem, daar doemde opeens een gedekte zwarte toren op, die zich genadeloos voor de dame posteerde, die in het verlengde van wit’s koning stond. De dame in de blote kont, aan de toren overgeleverd, over en uit. Proost, Pieter, zei Hans. En om half 11 zaten we aan de bar.

Bart van Oosterhout-Christ de Veth: 1-0.

Licht voordeel voor wit in de opening, maar Christ kwam steeds beter te staan. Wit deed veel nutteloze zetten, zag ook een penning over het hoofd en won zwart een stuk voor 2 pionnen. Helaas zag zwart in het eindspel een mat met twee gekoppelde torens over het hoofd. Bart vindt, dat hij onverdiend heeft gewonnen, maar ja, that’s chess. Zie vorige partij !