De Zaterdageditie XIII

Ik heb een haat liefde verhouding met de berichtgeving in de zaterdag edities van de diverse dagbladen. Ik lees ze altijd en achteraf denk ik wat een slap verhaal, middelmatig potje schaak, overbodige informatie en makkelijk verdiend.

Waren de stukken vroeger nog interessant en nieuws. Nu heb het idee dat men er zich met een “Jantje van Leijerdorp” van af maakt, omdat alles al bijna in real time geanalyseerd en besproken is. Het idee dat een zaterdag editie, in een dagblad, niet meer voldoet aan deze tijdgeest doet de welwillende burger geweld aan. Op het internet zijn er schaakrubrieken die aangenamer zijn om te volgen.

Als het schaakspel is veranderd, dan dient de verslaggeving mee te veranderen. Kramnik verwoordde het in een interview, dat hij gaf na beëindiging van het toernooi in Man. Hij zei dat het spel heden ten dagen van af zet één, rekenen en tactiek is, dat was anders in de tijd dat hij wereldkampioen was. Tijdens dit interview liet Kramnik er geen twijfel over bestaan dat hij, ondanks, het veranderde karakter van het spel, het nog steeds “loves to play”.

Kramnik ’s liefde voor het spel temperde iets in 1998. Hij speelde tegen Shirov de finale van de kandidatenmatches. Tenminste dat was toch de algemene indruk. Nadat Shirov de finale van de kandidatenmatch gewonnen had, maar helaas niet het benodigde kapitaal bij elkaar kreeg om de wereldkampioen Kasparov uit te dagen, werd Kramnik uitgenodigd tegen Kasparov te spelen om de wereldtitel. Hoe vreemd kan het lopen.

Vandaar een eerbetoon aan een ongekroond wereldkampioen. Verslaggever, analist en criticus van zijn avonturen op de 64 velden, iemand die elke partij beschouwt als een  queeste, een zoektocht naar  waarheid en  schoonheid van het schaakspel. Kijk hoe schoon hij Kramnik tot opgave dwingt.

Het wereldkampioenschap schaken anno 2018 in London is niet erg interessant om te volgen. De eerste partij werd er nog een pion geofferd en elke schaker vond het geweldig. Achteraf was het helemaal niks, de partijen die er op volgden waren alsof er computers aan het spelen waren en schrokken we van een voordeel van +0,08 en we maakten ons zorgen over de -0,08.

Rest de verslaggevers niets anders dan onbenulligheden over te belichten. Het laatste nieuws van het WK schaken is dat Magnus een blauw oog heeft opgelopen tijdens een potje voetbal. Wat is er gebeurd?

Volgens de journalist, die meespeelde en het voorval mede veroorzaakte, was het tijdens een gevecht om de bal, hij bewoog omlaag en Magnus kwam omhoog. Hoofden tegen elkaar Magnus een blauwe streep onder zijn oog en het bloed stond op het voorhoofd van de journalist.

De vraag rees zou dit voorval het spel van de wereldkampioen kunnen beïnvloeden? Naarstig werd door de aanwezige (onderzoeks) journalisten gezocht naar aanknopingspunten. De algemene conclusie van het journaille was dat Magnus daarom in de negende partij, afwijkend van een vorige partij van de tweekamp, 9 Lg5, een door de computer minder gewaardeerde zet, speelde. Ja, en daarom eindigde de partij weer in remise.

Dood geanalyseerd en met brute force kort gehouden megatalenten die een rekenkundige remisemarge als enige speling hebben. Het spel is veranderd en we zullen ermee moeten leren leven.

Desalniettemin Genoten een prettig weekend.