De Derby

Het RSG en sv de Pion hebben sinds de eenentwintigste eeuw een gezamenlijke historie. De Pion is de oudste schaakvereniging van Roosendaal en bestaat al bijna 90 jaar (2020?). De vereniging heeft veel sterke schakers voortgebracht dit dankzij een goede jeugdopleiding, zeer behoorlijk bestuur en een sterke interne competitie.

Het Genootschap is opgericht uit een zeer serieuze balorigheid over een klein dispuut met de toenmalige eigenaar, wiens naam wij hier niet zullen noemen. Een stad als Roosendaal verdiende een Genootschap met statuur en kon wel een tweede schaakvereniging, kwa inwonertal, gebruiken. “ter Lehring ende Vermaeck” veranderde in “Serieus edoch Gezellig” opgericht op de laatste Bevrijdingsdag van de vorige eeuw.

Veel leden van het RSG zijn lid geweest van de Pion of zijn zelfs dubbel lid. Onderlinge confrontaties, tussen de schaakvereniging en het Genootschap, in competitie verband, waren altijd gezellig en werden getypeerd door wederzijds respect en een broederlijke vriendschap.

RSG won die eerste confrontatie, met het kleinst mogelijke verschil, niet erg overtuigend, maar spannend was het wel. Na de wedstrijd werd er dan druk en tot diep in de nacht vergaderd. Helaas zijn er veel partijen verloren gegaan maar er zijn er toch een paar bewaard gebleven en die zijn zeer de moeite waard om uit de oude doos gehaald te worden.

Hr. Hellemons in zijn element in een draak van een Siciliaan, tegen een sterk spelende jeugdspeelster.

Hr. Van Eck, bij de “tegenpartij”, hij speelde tegen Hr. Goorden een scherpe partij en aanschouw: “Tedjes, in de Modus Offerandes”.

Kan jullie meedelen dat Hr. Van Eck weer mee doet deze Derby en hij speelt met zwart voor Team RSG 1. De teamcaptain werd uitgedaagd door Hr. Robben. De teamcaptain heeft deze uitdaging aangenomen. Teamleider van de Pion reserveer bord 4, daar treffen de teamcaptain van Team RSG 1 en Hr. Robben elkaar sportief op 15 december om 13.00 uur. Geen matchfixing. Een Herenakkoord.

Vandaar hier een fragment uit een vorige ontmoeting. De partij, waarvan, zwart zich nog vaag kan herinneren dat hij helemaal niet goed, of niet helemaal goed stond in een Siciliaanse pionnen aanval op de Koningsvleugel. Hij kon zich het resultaat nog wel herinneren, uiteindelijk het enige dat telt, nietwaar?

Tijdens de Derby zullen er broodjes, versnaperingen en drankjes vriendelijk en vakbekwaam worden verzorgd door de negende man, Hr. Nuijten. Het eventueel, talrijk op te komen publiek kan gebruik maken van de rook ruimte, de hangende druiventuin met doorkijk naar de speelzaal, het gratis toilet en er kan zelfs, in overleg, gebiljart worden. Maar denk eraan:

vol is vol en consumptie verplicht.

Team RSG 1 overweegt om voor aanvang van de Derby, op een ingetogen manier een brunch gezamenlijk te gebruiken met spelers, reserves, bestuur en genodigden. Dit om gerust aan de start te verschijnen. Mekaar scherp maken met bloedworst, zult, reuzel, buikspek en getreiter aan tafel. Deze begint om 11.00 uur en eindigt om 12.30 uur.

Er is de intentie uitgesproken om na de wedstrijd gezamenlijk een sobere maaltijd te gebruiken. Wie geïnteresseerd is om aan deze maaltijd deel te nemen, neemt contact op met café de Veestallen en meldt zich aan. 0165-533 705.

 

Genoten een prettig weekend.