Praatschaak

De meeste verenigingen houden in het begin van het jaar een nieuwjaarsreceptie. Bij de Roosendaalse Schaakgenoten staat echter op de eerste maandag van het nieuwe jaar de nieuwjaarsactiviteit op het programma.
Natuurlijk wordt er tijdens de nieuwjaarsactiviteit geproost op het nieuwe schaakjaar en is er gelegenheid om elkaar geluk en voorspoed toe te wensen, maar vervolgens vindt er steeds een bijzondere schaakactiviteit plaats. Vorig jaar werden er alternatieve schaakspellen gespeeld. Ook stond er een keer een simultaan tegen schaakgrootheid Alik Tikranian op het programma. Niemand slaagde erin om van hem te winnen. Deze keer had Oliver de Hert van de Bergse Schaakvereniging (BSV) een uitnodiging aanvaard om iets over zijn band met de schaaksport te vertellen en een preambule te geven van een of meerdere partijen. Zijn optreden werd met genoegen door de aanwezige leden van RSG aanvaard. Hij stelde zich bescheiden en kwetsbaar op en liet zich probleemloos door enkele wijze en eigenwijze schaakgenoten verbeteren. Volgens Oliver de Hert worden strijdplannen niet tijdens de partij achter het bord bedacht, maar vooraf aan het bureau. De Hert: ,,Dit valt dus echt niet mee. Ooit bedacht ik iets dat nog nooit was vertoond en waarmee mijn tegenstander geheid mat zou gaan. Uitproberen tijdens de eerstvolgende partij dus. Toen kwam mijn tegenstander toch met een oplossing die ik niet had voorzien en mijn vondst kon in de prullenbak.’’
Nadat hij had verteld hoe en wanneer hij was begonnen met schaken, de pieken en dalen in zijn loopbaan, demonstreerde hij enkele stellingen en werden de aanwezigen uitgenodigd om de juiste oplossing te vinden. Hij sloot af met het bespreken van een partij van Bobby Fischer. De voormalig wereldkampioen deed enkele niet te doorgronden zetten waarmee hij zijn stelling leek te verzwakken. Maar niets was minder waar. Acht zetten later bleek waarom hij deze keuzes had gemaakt en hij won.
Na afloop van zijn optreden werd er een snelschaaktoernooitje gehouden waaraan Oliver ook deelnam. In tegenstelling tot de serene avonden in café de Veestallen waarop voor de interne of avondcompetitie wordt geschaakt, werd het nu een gezellig avondje ‘praatschaak’ met Jacques Smits als winnaar van het toernooi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.