Rumble in the Jungle

Op basis van de gemiddelde rating zou de match met Eeuwig Schaak een eitje moeten zijn. Maar rating is ook maar een mening, want er spelen nog andere krachten.
Een mol van Eeuwig Schaak heeft bij RSG al weken onze spelers uitgehoord over de opstelling en strategie, daarbij overvloedig rondjes uitdelend om de tongen los te maken. Telefoons werden getapt, computers gehackt. Vervolgens is geprobeerd op de speeldag Rucphen kwijt te maken door wegomleggingen en mistflarden, zodat wij -maar ook de dopingcontroleurs- deze nederzetting nooit weten te vinden. En wie uitgeput en met holle ogen het Trefpunt bereikt, ontvangt daar alsnog de nekslag in de vorm van een niet aflatende stroom Hollandse Hits.

Je moet van goeden huize komen om onder deze barre omstandigheden een topprestatie te leveren, maar gelukkig komen onze jeugdige talenten van RSG C van goeden huize. Neem ze even in gedachten: André aan bord 1, Nico bord 2, Jacques bord 3 en Uw Dienaar interim captain aan bord 4: een prachtig huwelijk tussen kracht en gratie, souplesse en Ausdauer.

Aan bord 1 ging André voor in de strijd. In een Engelse opening bereikte hij gestaag voordeel, snoepte een pionnetje en wist met drie verbonden pionnen het punt te incasseren. Ik kreeg licht voordeel in een gesloten Sicilaan, won twee pionnen en slaagde er dit keer niet in de stelling te verknoeien. Al heb ik echt mijn best gedaan.

We stonden dus 2-0 voor en het leek toch nog een onbezorgde avond te worden.
Nico stond met weinig tijd tegen een vastgelopen stelling aan te kijken, waar geen van beide spelers een doorbraak durfde te forceren. Jacques had voor de zekerheid alle hoeken van het bord tegelijk in brand gezet, er dreigden over en weer diverse offers, promoties en griezelig onheil. Kortom: business as usual voor deze gelouterde spelers en geen reden tot paniek.

Echter: De tijdnood van Nico begon ernstige vormen aan te nemen en de stelling kwam alsmaar niet in beweging. Toen hij nog enkele seconden op de klok had, werd tot remise besloten. Hulde voor de sportiviteit van zijn tegenstander Jan Rijkse!
Ondertussen had Jacques een stuk geofferd, met fraaie winstkansen. Daarbij koos hij echter een zetvolgorde die de winstkansen aan de tegenstander liet en moest de koning omleggen. Een nipte winst derhalve: 1½ – 2½.

Terecht zijn wij huizenhoog favoriet voor het kampioenschap, maar onze tegenstanders tonen zich  daarvan niet altijd op de hoogte. Werk aan de winkel!

 

Ben Cartens