Leiden ontzet

Uit tegen Philidor Leiden – ongeslagen aan kop – , dan zit er maar één ding op: acht man voor de goal en vol aanvallen op de achillespezen. Onze gemiddelde rating is 100 punten lager, het ratingverschil aan de andere kant tussen 1e en 8e bord gering: Het was aan onze topborden om de puntjes te scoren en aan het noeste werkvolk in de achterhoede om de schade te beperken.

Opgewekt plaatsten wij onze ecologische footprint richting de Sleutelstad. Omdat de fans van heinde en verre toestroomden was Leiden slecht bereikbaar en kwamen we slechts 10 minuten te laat, mede dankzij het slim benutten van fietspaden door Nico. Met een Belgisch kenteken ben je bij voorbaat geëxcuseerd.
De wedstrijdleider ter plekke was onverbiddelijk en sowieso iets te nadrukkelijk aanwezig en had onze klokken alvast aangezet hetgeen niet ten koste ging van de strijdlust. Wij waren voorzien van worstenbrood, bollen, kadetten, bruine en witte boterhammen met kaas (het beleg van Leiden) en bruisten van energie om onze huid duur te verkopen.
In zijn ijver had diezelfde wedstrijdleider ook een verkeerde klok ingedrukt en begon de tegenstander van Nico met tien minuten achterstand en ook daarover viel niet te corresponderen met Het Bevoegd Gezag.

We waren amper begonnen of Ted noteerde met zwart aan bord 2 het eerste punt na een blunder van zijn tegenstander (do not try this at home: .1. e4,c5  2.Pa3,a6  3.f4,d5  4.e5,Pc6 5.Pf3,Lg4  6.Le2,e6  7.c3,h5  8.Pc2,Ph6  9.d4,Pf5  10.Pe3?,Lxf3   11.Pxf5??,Lxe2  0-1). Even later tekenden Nico en zijn tegenstander de vrede in een stelling waar niets meer te halen viel. Rob – inzetbaar aan elk bord, dit keer op het achtste – hield lang stand, maar liep uiteindelijk mat. Vooralsnog stonden we gelijk, helemaal niet slecht.

Een vluchtige blik op de resterende borden: wederzijdse kansen, alles nog mogelijk. De achterstand op de klokken veranderde in alle partijen in een lichte voorsprong, hier en daar dreigde tijdnood voor de Philidorians.  Laat in de middag liep André helaas in een valletje en kon direct opgeven, maar even later trok Marc aan bord 1 de stand weer gelijk in een spannende partij. Voor de liefhebber:

https://chess24.com/en/analysis/klopklop/session/anlzSa0ijqMuSIWDEv1fVGCvJQ

Onze captain Arco schoof zijn tegenstander langzaam van het bord af: pionnetje hier, valletje daar. Helaas overkwam Suus na een goede opening iets soortgelijks in zijn partij en toen stond het opnieuw gelijk.

Alles hing dus af van Uw Correspondent, die dapper weerstand bood aan een serieuze aanval en zowaar nog tegenkansen leek te creëren. Met de CO2-uitstoot van zo’n 20 schakers in je nek is het niet heel rustig schaken, maar uiteindelijk werd – na de vereiste toestemming van beide captains  –  tot remise besloten. Vele schouderklopjes werden mijn deel.

4 – 4, RSG tevreden, Leiden ontzet.

One thought on “Leiden ontzet

  1. Pieter de Nijs

    Een fantastisch verslag weer van onze literair correspondent Ben, die naast zijn muzikaal talent ook een grote aanleg voor schrijven en zeker de komische, scherpe kant hiervan niet heeft gemist. Bravo weer, Ben de rake!