Ben Cartens foutloos koploper in B-groep

ROOSENDAAL – De Roosendaalsche Schaakgenoten hebben er inmiddels al weer twee ronden opzitten in de interne competitie. Na enkele jaren volgens het Keizersysteem te hebben gespeeld, is nu weer overgestapt naar het spelen in een A- en B-groep. In de A-groep, waarin de sterkste schakers uitkomen, delen Marc Naalden en Arco Schumacher de koppositie met anderhalf punt. In de B-groep gaat Ben Cartens aan de leiding. Hij haalde als enige de volle twee punten, gevolgd door Frans Jonkers met anderhalf punt.

Leo Phernambucq maakte het Ben Cartens in  de eerste ronde niet erg moeilijk, maar aan de met wit spelende Pieter de Nijs had hij wel een zware dobber. Wit offerde in de opening een pion, waarna de zwarte stelling bijna volledig instortte. Enkele onnauwkeurigheden werden De Nijs hierna toch noodlottig. Ron Höfer en Hans Ravestein speelden nog maar een partij en deden dat tegen elkaar. Ook Ron Höfer opende met het offeren van een pion, waarna Hans Ravestein alle zeilen moest bijzetten. Met de opstoot van zijn pionnen op de koningsvleugel kon hij de stelling in balans brengen, maar hierdoor kwam wel zijn koning op de tocht te staan. Höfer ruilde twee pionnen tegen een stuk waardoor de koning van Ravestein wel erg kwetsbaar werd. Door geknoei van Höfer eindigde de partij uiteindelijk in remise.

In de A-groep wachtte Arco Schumacher na de remise tegen Nico Kloosterboer in Jan Schuurmans een tegenstander van formaat. Schuurmans startte aarzelend, maar pakte daarna toch door. Na een sterke zet met de dame van de met wit spelende Schuurmans, wilde Schumacher opgeven, maar door te kiezen voor toren op e3 kreeg hij toch nog kansen. Schumacher bood remise aan die niet werd geaccepteerd. Schuurman s forceerde zijn eigen stelling om tot winst te komen, maar dat pakte verkeerd uit. André van de Laar speelde met wit een bloedstollende partij tegen  Marc Naalden. Zwart begon een koningsaanval, die door wit alleen gestuit kon worden door het offeren van een pion. Toen de verdedigende paarden van wit een tegenaanval begonnen, raakte zwart in problemen en dit kostte een kwaliteit (toren tegen licht stuk). Bovendien werd de eerder verloren pion teruggewonnen. In tijdnood werd de door wit aangeboden remise door Naalden geaccepteerd.

Uitslagen A-groep: Jan Schuurmans-Arco Schumacher 0-1, André van de Laar-Marc Naalden ½-½, Ted van Eck-Nico Kloosterboer 1-0, Erik van Elven-Jan Schuurmans 0-1, Marc Naalden-Jacques Smits 1-0, Arco Schumacher-Nico Kloosterboer ½-½.

Uitslagen B-groep: Pieter de Nijs-Ben Cartens 0-1, Frans Jonkers-Rob Verbeek 1-0, Hans Ravestein-Ron Höfer ½-½, Ben Cartens-Leo Phernambucq 1-0, Pieter de Nijs-Frans Jonkers ½-½.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *