Magere start RSG in eerste ronde avondcompetitie

ROOSENDAAL – De schakers van RSG A en RSG B voelden zich als koeien die voor het eerst weer de wei in mochten. Na vele maanden droog te hebben gestaan, mocht eindelijk weer een keer voor het echie gespeeld worden tegen vreemde mogendheden. In de eerste klasse moest RSG A het opnemen tegen Baronie A. In de tweede klasse troffen RSG B en BSV B elkaar. De Roosendaalse hoofdmacht, met gastspeler Nico Kloosterboer in de gelederen, bracht het er met een 2-2 puntendeling nog het best vanaf. Voor RSG B werd het een kansloze missie tegen een overmacht aan Bergse ratingpunten. BSV B won met 1-3.

Toch zag het er voor RSG A na een fraaie overwinning van Marc Naalden op Jasper Willeboordse nog niet zo slecht uit. Zeker niet nadat op de borden drie en vier Arco Schumacher en Nico Kloosterboer en remise in de wacht hadden gesleept. Een remise van Jan Schuurmans tegen Willem van der Linden was voldoende om de matchpunten in Roosendaal te houden, maar het lukte niet. Toch had teamcaptain Marc Naalden vrede met de puntendeling aan het begin van het seizoen. BSV had voor het treffen met de Schaakgenoten voor een uiterst tactische bordbezetting gekozen door de sterkste pionnen Oliver de Hert en Angelique Osinga niet achter de eerste twee, maar achter het eerste en vierde bord te posteren. Met een overmacht van bijna 500 ratingpunten maakte Osinga de opdracht van Ben Cartens op het vierde bord al bij voorbaat tot een kansloze misse. Door de fraaie remise van André van de Laar op bord een tegen Oliver de Hert was voor de Roosendaalse Schaakgenoten nog niet alle hoop vervolgen. Zeker niet omdat ook Jacques Smits op het tweede bord een half punt won tegen André van der Graaf. Dit waren twee remises waar de niet spelende captain Hans Ravestein op voorhand voor had getekend. Maar het verlies van Ben Cartens kon op het derde bord door Frank Rockx alleen worden gecompenseerd door winst op Pieter-Jan Demmers en dat bleek een te zware taak waardoor de matchpunten mee naar Bergen op Zoom gingen.

Interne competitie

Voor de interne competitie werden twee inhaalpartijen gespeeld, die beide een verrassende uitslag opleverden. Leo Phernambucq won van Ab Witkamp en Rob Verbeek sleepte tegen Patrick Heijnen een remise in de wacht. Ab Witkamp was niet erg scherp in zijn partij tegen Leo Phernambucq. Hij verloor tijdens de opening al een pion. Met een aantal actieve zetten zorgde Phernambucq ervoor dat zijn stukken optimaal stonden. Tijdens het middenspel verloor Witkamp twee lichte stukken, waarna hij besloot zijn tegenstander te feliciteren en de stukken terug in de doos te doen. De met wit spelende Rob Verbeek bood goed tegenstand aan de qua ratingpunten sterkere Patrick Heijnen. Het werd een gelijkopgaande partij, waarin Heijnen als snel besloot om stukken te ruilen. Na dertien zetten waren alle lopers van het bord. Qua lichte stukken bleef er voor beide schakers slechts een paard over. Heijnen won later in de partij een pion, waardoor hij met voordeel aan het eindspel begon. Het lukte echter niet om dit uit te bouwen. Nadat Verbeek elf keer schaak had gegeven, besloot zwart tot remise.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *