Ben Cartens herovert koppositie

Door tijdens de vierde ronde van de interne competitie de met wit spelende Ron Höfer te verslaan, heeft Ben Cartens niet alleen de koppositie in de B-groep heroverd, maar ook Höfer als concurrent voor de titel in de B-groep geëlimineerd. In de A-groep blijft de strijd om het winterkampioenschap ongekend spannend. Marc Naalden en Erik van Elven wonnen hun partijen maar ook Arco Schumacher, die de buit verdeelde met Ted van Eck, zijn met Jan Schuurmans nog volop in de race.

Ben Cartens speelde tegen Ron Höfer een perfecte partij. De met wit spelende Höfer kwam weliswaar beter uit de opening, maar ging hierna iets te voortvarend ten aanval. Zwart zag zijn kans schoon toen zich tactische mogelijkheden voordeden met groot gewin van materiaal als gevolg. Patrick Heijnen behaalde tegen Leo Phernambucq zijn eerste overwinning. Phernambucq startte goed en won een toren. Hierna opende hij met een schaakzet van zijn dame de hele stelling. Hij had echter verzuimd zijn stukken op de damevleugel te ontwikkelen en hier zag Heijnen zijn kans schoon. Met een toren/paard-aanval zette hij zijn tegenstander mat. De partij tussen Pieter de Nijs en Rob Verbeek mondde uiteindelijk uit in een zwaarbevochten overwinning voor de met wit spelende De Nijs. Het was een partij die Verbeek had gewonnen als hij het eindspel goed in de hand had gehouden. De Nijs kwam op de linkerflank helemaal vast te staan en Verbeek kon zijn stukken verder ontwikkelen. Hij gaf een licht stuk weg, maar won dat nog voor het eindspel terug. Het gebruik aan routine tijdens het eindspel brak hem op.

In de A-groep heeft Arco Schumacher nog niets verloren, maar de partij tegen Ted van Eck resulteerde wel in zijn derde remise. Ted van Eck won al snel een pion, maar hierdoor kon Schumacher een grote aanval opzetten. Na nog een pionwinst voor Van Eck werd het zetherhaling en dit leverde voor beide schakers een half punt op.

Zaterdagcompetitie

Ook stond de tweede ronde van de zaterdagcompetitie op het programma. RSG won al van Staunton, maar bleek nu ook te sterk voor SVO Oisterwijk De Roosendaalsche Schaakgenoten wonnen met 4½-2½. Toch bleef het lang spannend. Op het laatste bord kon Rob Verbeek het niet waarmaken tegen jeugdspeler Xander Karafantis en hij mocht als eerste zijn stukken in de doos opbergen. Maar de 1-0 achterstand werd in Roosendaals voordeel gecorrigeerd door winstpartijen van Ted van Eck en André van de Laar op de eerste borden. Omdat Hans Ravestein op het zevende bord geen winstkansen zag en genoegen moest nemen met een remise en even later Ben Cartens in Cor Zijlmans zijn meerdere moest erkennen, was de balans volledig hersteld: 2½-2½. Nico Kloosterboer en Arco Schumacher moesten het op het derde en vierde bord gaan opknappen voor de Roosendalers. Het werden twee sprankelende partijen. Na de fraaie winst van Arco Schumacher volstond een remise van Nico Kloosterboer tegen Hans van Orsow. Maar Kloosterboer haalde zelfs het volle punt binnen. Zelf qua tijd, vaak zijn grootste tegenstander, troefde hij Van Orsow af.

Uitslagen A-groep: Frank Rockx-Marc Naalden 0-1, Ted van Eck-Arco Schumacher ½-½, Nico Kloosterboer-Erik van Elven 0-1.

Stand: 1. Arco Schumacher 5-3½, 2. Jan Schuurmans 4-3, 3. Erik van Elven 4-3, 4. Marc Naalden 4-2½, 5. Ted van Eck 4-2, 6. Nico Kloosterboer 4-1, 7. Frank Rockx 4-1, 8. André van de Laar 3-1, 9. Jacques Smits 4-1.

B-groep: Leo Phernambucq-Patrick Heijnen 0-1, Pieter de Nijs-Rob Verbeek 1-0, Hans Ravestein-Ab Witkamp ½-½, Ron Höfer-Ben Cartens 0-1.

Stand: 1. Ben Cartens 4-3, 2. Frans Jonkers 4-2½, 3. Hans Ravestein 3-2, 4. Pieter de Nijs 4-2, 5. Leo Phernambucq 4-2, 6. Ron Höfer 3-1½, 7. Patrick Heijnen 3-1½, 8. Ab Witkamp 3-1, 9. Rob Verbeek 4-½.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *