klaverjassen bij de buren

Het kan nog wel: In Best met 8 – 0 verliezen en Staunton met twee monsteroverwinningen langszij zien komen. Wie herinnert zich niet de voetbalwedstrijd Spanje – Malta met de onwaarschijnlijke uitslag 12 – 1. Nederland uitgeschakeld voor het EK 1984, terwijl trainer Kees Rijvers rustig zat te klaverjassen bij de buren…
Op 23 april weten we iets meer, want dan speelt Best Moves een inhaalwedstrijd tegen Staunton. Ik zou het niet sportief vinden als we dan in de weer gaan met voodoo-poppen en parapsychologen (is dr. Zoechar nog beschikbaar?), maar ik kan jullie niets verbieden.

Zaterdag jongstleden vond een fel lijf-aan-lijfgevecht plaats aan de krappe tafels van de Veestallen. De Oude Toren uit Berkel Enschot staat tweede op de ranglijst (Staunton heeft een ronde minder gespeeld). Op grond van de rating was misschien de verwachting dat de hoge borden voor ons de punten binnen moesten halen en de lagere borden de schade moesten beperken.
Vanwege de grote belangstelling om ook eens van een winnend team deel uit te mogen maken, stond ik mijn plaats grootmoedig af om naast de doos met verbandmiddelen, krik, reservewiel en de natte spons mijn team te steunen. Nico stond op het golfveld aan zijn handicap te werken.

De meeste aandacht (van alle spelers) trok de partij van André aan bord 5. Zijn tegenstander gebruikte nauwelijks tijd en trok in wild west-stijl ten aanval. Twee torens investeerde hij in die aanval, die na secuur verdedigen door André en ontwijken van eeuwig schaak al snel doodliep. Puntje voor ons.
Ondertussen stonden Jacques en Arco goed, maar van de overige partijen was nog weinig te zeggen. Marc had de koning van zijn opponent in een kooi gezet, waar die niet uit losgelaten kon worden. Met gereduceerd materiaal en ongelijke lopers werd snel tot remise besloten. Inmiddels scoorde Jacques een fraai punt in een stelling met enkele gelijktijdige penningen.

Rustig spelend bouwde Arco zijn voordeel uit tot maar liefst vier vrijpionnen. Winst was een kwestie van tijd, maar ondertussen vielen de klappen aan de andere kant. Suus was aan bord 6 tegenover een voor het eerst opgestelde sterke speler terechtgekomen. Hij hield goed stand in een ogenschijnlijk volkomen gelijk eindspel. Eén foutje bleek toen echter fataal.
Terwijl aan bord 1 en bord 8 door Ted en door Pieter zeer tactisch de vrede werd getekend, beide in gelijkwaardige, maar nog niet helemaal uitgespeelde stellingen, kapseisde Hans aan bord 7. Hij had een stuk gewonnen, maar daardoor raakte zijn stelling enigszins uit evenwicht. Winst was wel degelijk mogelijk, remise zeker, maar in het eindspel greep hij mis en moest het punt aan de tegenstander laten.
Omdat Arco inmiddels onverstoorbaar de winst had binnen geroeid, leidde dit niet tot schade:
4 ½ – 3 ½ tegen onze naaste belagers.          

Op 23 april kunnen we onder het klaverjassen bij de buren geruisloos kampioen worden van de klasse 6F van de landelijke competitie der Koninklijke Nederlandse Schaakbond.

Zo niet: dan moeten we op 21 mei tegen Best Moves onbarmhartig toeslaan.