Intern ronde 8 (8-12-2014)

Anish Giri, de bekende Nederlandse “saaie schuiver met te veel remises”, won vorige week in het wereldtoernooi in Qatar zijn eerste maar liefst 6 opeenvolgende partijen tegen zeer sterke grootmeesters, maar in de 7e ronde mocht hij tegen zijn Angstgegner Kramnek en ging opvallend weerloos ten onder. De volgende dag verloor hij prompt ook nog van de Chinees Yangi, en toen was het Yanki geblazen, want daar ging die 25.000 dollar! Maar schitterend toch die 2e plaats en vóór zijn vriendje Kramnek! En met 15.000 dollar ook nog kassa. Bravo, Anish!

In de iets bescheidener RSG-competitie werden intern 6 partijen gespeeld:

A-groep:

André van de Laar-Hans Ravestein: 1-0. Hans raakte verdiept in een woud van varianten, die allemaal winnend waren, maar kwam uiteindelijk een luttel pionnetje tekort tegen André, die wel gewend is dit koelbloedig af te maken.

Ted van Eck-Ben Carstens: 1-0. Ben speelde een heel degelijke partij, zijn verdediging was heel stug. Ted probeerde een schijnoffer, want Ben’s cruciale loper ging zich ontwikkelen. Ben ging niet in op dit offer, maar verloor uiteindelijk zijn goede stelling en 2 pionnen.

B-groep:

Ger Ijzermans-Victor van Oosterhout: 1-0. Victor stond helemaal gewonnen, beheerste het centrum met maar liefst 5 pionnen, maar Ger blies stapje voor stap dit hele centrum op, deed ook nog een geniale Dame-zet en won.

Frans Jonkers-Rob Verbeek: 1-0. Frans had naar eigen zeggen na de opening “veel open lijnen”, daarna won hij een gepend paard en de kat was in de zak. Een eerste competitie-seizoen schaken is geen sinecure en een tweede eigenlijk ook niet, het is afzien en doorzetten. Zowel Rob als Pierre ondergaan dit nu, maar we hopen allemaal, dat ze deze strijd gaan voortzetten, en een keerpunt komt er altijd, kijk maar naar Patrick, die nu wel degelijk boven komt drijven!

Patrick Heijnen-Pieter de Nijs: 1/2-1/2. Pieter hield zijn ontketende tegenstander knap op remise, maar dit was meer geluk dan wijsheid. Patrick is bezig of klaar met cursus, stap 4 bij de Pion en maakt op dit moment reuzenstappen in zijn ontwikkeling.

Pierre Bol-Bart van Oosterhout: 0-1. Tja, Pierre, als je een toren verliest, worden de winstkansen iets kleiner en dat zeker tegen de promotie-kandidaat Bart, die zijn partijen langzaam, degelijk en doordacht afwerkt. Zijn grootste tegenstander in de B-groep lijkt vooralsnog de klok te zijn.

That reminds me: du sollst besser auf die Uhr sehen, André ! Ja, ja, het is das Uhrwerk!

En schaken is de enige sport, waarin de kommentator vermoeider raakt dan de spelers zelf………………..

Pieter de Nijs.

One thought on “Intern ronde 8 (8-12-2014)

  1. André van de Laar

    Volgens mijn taalleraar, Louis van G. een autoriteit op dit gebied zowel ten aanzien van het Duits als het Engels, was het: Das uhr ist auch ein Figur maar ik geef mijn nederlaag toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *