Kledingregels voor schakers (m/v)

Een schaker wordt geacht (oksel)fris en rein in de toernooizaal te verschijnen en redelijk netjes gekleed te zijn . Slimme zet van de ECU. Worden Nivea en Rexona binnenkort als sponsor binnengehaald? Op zich uniek, een sportbond verbiedt zijn onderdanen te zweten. De nieuwe dresscode geldt voor mannen en vrouwen, waarbij de volgende verschillen aan het licht komen. Bij vrouwen ligt het accent op blote lichaamsdelen, bij mannen op het produceren van stank, tenminste als we afgaan op de verhalen in de media over de nieuwe regels.

Waar gaat het nu echt om in de nieuwe dresscode? Een opsomming van kleding die wel of niet mag, zegt natuurlijk nog niet alles. Het gaat er om hoe de regels zullen worden gehandhaafd. Gaan de arbiters straks met hun ECU-duimstok meten of de lengte van het minirokje wel gepast is? Moeten schakers bij het betreden van de speelzaal door een geurdetectiepoortje?

Zo’n vaart zal het wel niet lopen. De ECU legt hier en daar de vinger op de zere (of zure) plek maar er blijft voldoende ruimte over voor de deelnemers om zich naar eigen smaak te kleden.  Toegestaan is: T-shirt, polo, jeans, sportschoenen, eventueel blazer. Niet toegestaan: mouwloos en strandoutfit. En alles moet er een beetje verzorgd, harmonieus en fris uitzien. Petjes en hoedjes zijn taboe, behalve als die om religieuze redenen worden gedragen. Hoofddoekjes mogen, zonnebril en sieraden ook.

Een schaker die zich normaal casual kleedt en regelmatig tijdens het toernooi een schoon hemd aantrekt, zal geen last van de regels krijgen. En wat gebeurt er als een schaker met een op zich bewonderenswaardige hardnekkigheid toch volhardt in zijn recht om tijdens een zomertoernooi van de ECU teenslippers te dragen?

Eerst volgt een mondelinge waarschuwing. Bij een tweede overtreding volgt een schriftelijke reprimande en moet de kledingdelinquent de volgende dag voor de teenslipperscommissie verschijnen. Als die een uur voor het begin van de speelronde vaststelt dat de teenslippers nog steeds aan zijn voeten kleven, dan krijgt hij (zij) nog een laatste kans om passend schoeisel aan te trekken. Schiet hij (zij) hierin tekort dan is het einde oefening.

Een schaker die zich op grond van kledingvoorschriften laat uitsluiten op een toernooi, heeft het conflict dus zelf ook wel een beetje opgezocht. Afwachten nu of de regels breder worden ingevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *