Telefoongambiet

In Kruiningen heb je voortreffelijk bereik, ik kan niet anders zeggen. En ik kan het weten, want na nog geen uur spelen ging met een helder geluid mijn telefoon af. Ik had het geluid uitgezet, maar niet uit genoeg blijkbaar – een technisch raadsel dat ik nog niet heb opgelost.
Regels zijn regels, maar je kunt er goed chagrijnig van worden. Daarmee stond ons team bij het debuut in Klasse 5H onmiddellijk op achterstand. Inderdaad: een telefoongambiet. Gelukkig maakte Marc aan het derde bord snel gelijk: zijn tegenstander zag een penning over het hoofd en kon gelijk opgeven. Even later kon ook Jan het punt noteren na een partij die hem weinig hoofdbrekens had gekost.

Tot zover alles onder controle, maar een blik op de overige borden gaf weinig reden tot vreugde. Van de partij van Jacques viel weinig verstandigs te zeggen, maar Ted, Nico, Suus en André stonden allemaal materiaal achter. André wist de remise te redden, doordat zijn tegenstander een stuk vastpakte, dat hij kennelijk niet wilde spelen. Aanraken is zetten (regels zijn regels, nietwaar), maar grootmoedig werd tot remise besloten. Jacques sloeg een remiseaanbod af, terwijl Nico, ondanks hevig verweer moest opgeven.
De stand was weer in evenwicht. Suus speelde een wonderlijke partij: snel spelend won hij vanuit de opening een pion. Vertrouwend op zijn techniek ruilde hij in hoog tempo af, waarbij hij een kleinigheidje over het hoofd zag en een groot deel van de middag met een pion minder de partij moest zien te redden. Naar Hoevense traditie rechtte hij de rug en haalde foutloos het halve punt binnen.
Bij Jacques was de stelling in brand geschoten met fraaie wederzijdse dreigingen. Secuur spelend scoorde hij een belangrijk punt: 4-3. Nu moest alleen Ted zijn partij nog zien te houden.

Terwijl de avond viel over Zuid-Beveland en de boeren hun stikstofdepositie van het land haalden, ging de strijd aan bord 2 verder. De tegenstander van Ted probeerde langdurig een gat in de defensie te slaan. Ondanks een vrijpion meer, maar met lopers van ongelijke kleur lukte dat uiteindelijk niet. Secuur werk van Ted en een opgeluchte teamleider!
Dit was een stroef begin in de 5e klasse. Ik raad onze clubleden het spelen van het Telefoongambiet ernstig af. 

DZD 1 – RSG 1   3½  –  4½