Rating is ook maar een mening

Gretig en jong. Dat gaat iets minder op voor ons eigen zaterdagteam, maar zeker wel voor het team uit Cappelle aan den IJssel, dat ruim een half uur voor aanvang al aan de poort stond te rammelen. Terwijl de schoonmaak nog in de afrondende fase was en de kachel nog wakker gepookt moest worden, stond het team van CSV 3 al te springen om hun jeugdig elan te meten met de bezonken wijsheid van onze spelers, die zich eerst vooral concentreerden op de voortreffelijke kroketten van Ampie.

Op papier was het een makkie: Het verschil in rating was gemiddeld bijna 400 punten in ons voordeel. Maar ja, rating is ook maar een mening, zoals bleek uit het strijdverloop: Geen snelle beslissingen, geen ten hemel schreiende openingsfouten, zelfs geen telefoon ging af. Aan alle borden werd strijd geleverd en de eerste twee uur was er weinig verstandigs over te zeggen.

Tegen drie uur viel de eerste beslissing: Aan het achtste bord werd remise voorgesteld, hetgeen Pieter aanvaardde omdat de complicaties groot waren en de stelling onoverzichtelijk. Kort daarna won Marc aan het derde bord. Zijn tegenstander miste een kans voor open doel hetgeen Marc met samengeknepen billen en getraind pokerface moest ondergaan, maar daarna was het snel klaar: aftrekschaak, damewinst en RSG stond op voorsprong. Dré stond gerieflijk en kwam in een boeiend eindspel dat hij tegen elke speler met een rating van rond de 1000 gewonnen zou hebben. Deze tegenstander wikkelde het echter perfect af en de remise was een feit.

Ted moest concluderen dat er in zijn partij niets te halen was, al werd er nog lang geduwd en getrokken. Arco zag zijn stelling langzaam tot winst komen. Twee punten voor en de middag vorderde. Een rondje langs de borden stelde gerust: Ik stond duidelijk beter, Jan en Nico minstens gelijk. Uiteindelijk mocht ik inderdaad de winst incasseren, maar bij de andere borden ging het toch nog mis. Door pech, onderschatting, misrekening in gecompliceerde stellingen? Doet er lekker niet toe,
4 ½ – 3 ½ was de eindstand. CSV 3 heeft zich voortreffelijk geweerd en ons een goed voorbeeld getoond: Als zij bijna 400 punten boven hun niveau kunnen spelen, waarom zouden wij dat dan ook niet kunnen, bijvoorbeeld thuis tegen CSV 2 op 25 november?