Leeuwen en Duivels

Er was door velen reikhalzend naar uitgekeken: een schaakinterland tussen de Oranje Leeuwen (vertegenwoordigd door RSG en de SV de Raadsheer) en de Rode Duivels (Brasschaak) in het kader van het 150-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond.

In Het Wapen van Zundert druppelden gelouterde internationals zaterdag langzaam binnen. Bij een laatste telling waren er wat minder Duivels dan Leeuwen, zodat Nico en Johan snel tot Belg werden omgekat. Boven de rivieren gaan we toch al door voor Reservebelgen, dus cosmetisch is het effect van deze ingreep beperkt.

Vooral aan de lagere borden ging het onmiddellijk flink tekeer en nam Brasschaak een voorsprong van 3-0. Het verdient vermelding dat de Nathan, de allerjongste met een damevangst de score opende, wat later gevolgd door Cesar (97 jaar!). Sowieso was de strijdlust groot: slechts 3 remises op 17 partijen .
Na gedane arbeid nam men plaats in de tuin om zich onder het genot van een drankje in het zonnetje te laven aan eigen of andermans gedachten. Speculaties over de afloop van de match leken op een Belgische zege te wijzen.


In de speelzaal keerde de strijd echter langzaam, zeer langzaam. Jan won aan het eerste bord op briljante wijze zijn partij (dat vond hij niet alleen, dat vonden we allemaal). Uiteindelijk wist Niek aan het tweede bord langs de rand van de afgrond een remise veilig te stellen en toen was het aan Jos om de achterstand van één punt ongedaan te maken, hetgeen hij met twintig paar ogen in de rug onberispelijk deed.

In een gelijkspel was in de protocollen niet voorzien, zodat we besloten om de beker maar mee te geven naar Brasschaat met daarbij de plechtige belofte dat we hem volgend jaar komen terughalen. Bij worstenbrood, drankje en bitterbal konden wij terugkijken op een uitermate plezierige middag.
Hulde aan Niek en Jacques voor de organisatie en natuurlijk grote dank aan onze sponsoren die deze middag mogelijk gemaakt hebben!
De voorbereidingen voor de terugwedstrijd zijn gestart.   

De volledige uitslag (N.B.: aan de oneven borden hadden onze zuiderburen wit):    

Bord 1Jan SchuurmansJoseph Engelen10
Bord 2Niek OostvogelsAndré van der Graaf0,50,5
Bord 3Jorrit HavermansJan Demarré10
Bord 4Marc NaaldenGuy Baete10
Bord 5Tycho van DijkJohan Goorden10
Bord 6Ted van EckJohan Busschots0,50,5
Bord 7John van DijkMarc Verstrepen10
Bord 8Willem de KortDirk Heyman0 1
Bord 9Jos van GinnekenHarry Szöke10
Bord 10Jan VriendsNico Kloosterboer01
Bord 11Adrie GommersPaul Jacobs01
Bord 12Hans RavesteinKoen van Deynse01
Bord 13Ben CartensPeter Pauwels10
Bord 14Glenn JacobsCesar de Cock01
Bord 15Ralf van AertMolleke Ganses0,50,5
Bord 16Lia van HooijdonkMilan Verraest01
Bord 17Mia van BaarsenNathan Seresia01
       
 Team NederlandTeam België8,58,5