Houdini en de Bredaders

De avondcompetitie spoedt zich ten einde. De voorlaatste match was tegen De Baronie, de club waartegen het zaterdagteam een onfortuinlijke nederlaag had geleden.  Captain Hans had op kundige wijze een team samengesteld dat erop gebrand was die schande uit te wissen. In Breda  mochten ze niet te lang van hun victorie genieten, dat leidt maar tot misplaatste zelfvoldaanheid.

In de zaal waren nog 70 (!) schakers aan de gang, waarvan vier onze tegenstanders – maar geen bekenden van de vorige keer, deze Bredaders hielden zich wijselijk schuil.

Ron opende de score, weliswaar met een nul, omdat hij zijn tegenstander met zijn paarden de stelling binnen liet daveren, maar de boodschap aan de teamgenoten was direct duidelijk: verliezen was geen optie meer. Ik kwam in een opening die ik de laatste 40 jaren niet meer gezien heb en vermoedde rond de tiende zet dat ik ging verliezen. Ik had echter wel een kleinigheidje in de stelling verstopt en dit leverde me een stuk voor twee pionnen op. Geheel tegen mijn gewoonte speelde ik het resterende eindspel foutloos uit: 1-1.

André leek ondertussen wat ongunstig te staan, maar ook hij had wat listen achter de hand. Bij Jacques stond het bord nog helemaal vol en beide spelers hadden veel tijd gebruikt. Wat later kon André de zege en bijbehorende ratingpunten incasseren: de tegenstander speelde ineens veel te snel en had de boobytraps over het hoofd gezien: 1-2 voor ons.

Jacques hield ondertussen de vele kijkers geboeid door lange tijd dicht langs de afgrond te scheren. Bij bier, wijn en pinda’s (geen bitterballen in Breda, toch een minpuntje) rekenden wij mee en zagen tal van varianten die tot verlies van Jacques konden leiden. Ongetwijfeld allemaal foute varianten. Een matdreiging, gevolgd door kwaliteitsverlies en een moeilijk pionneneindspel werden door Jacques onverstoorbaar gepareerd en als Houdini in zijn beste dagen wist hij zich los te wringen en sleepte de remise en daarmee de matchwinst binnen.

 Baronie E  –  RSG A 1 ½ – 2 ½.

De laatste ronde spelen we thuis op 8 april tegen Eeuwig Schaak. De kopgroep is in zicht, het peloton achter ons kan misschien nog aansluiten.