Serieus Gezellig!

Het ging wel ergens om, de laatste ronde in de groep 5J. Niet voor RSG, wij hadden ondanks onevenwichtig spel een comfortabele middenpositie in de ranglijst veiliggesteld. Maar onze tegenstander Staunton moest winnen om niet te degraderen en in dat geval waren onze concullega’s van De Pion de sjaak. En bij gelijkspel ook.
De Pion was al klaar, dus moest de verwikkelingen in De Veestallen lijdzaam afwachten.

Ons bewust van de zware verantwoordelijkheid die op onze schouders rustte, begonnen wij aan de klus, zonder Marc die voorrang gaf aan de brede educatie van kindertjes in Breda.
Staunton had de allersterkst denkbare opstelling gemobiliseerd en zelfs een speelster uit het verre buitenland gecontracteerd. Ze traden aan in clubtenue: T-shirts en jacks met clublogo. Doordoor niet geïmponeerd en in de wetenschap dat sommige van onze toppers hun persoonlijke score graag nog wat zouden opvijzelen, zagen wij de ontwikkelingen met vertrouwen tegemoet. 

Dit vertrouwen leek echter overdreven. Was ons huisje dan toch van stro gebouwd?
Onze topscorer Arco verloor snel, Hans stond wat minder. Van de andere borden viel toen nog niet veel te zeggen. Toen Bas (naast gewaardeerd lid van RSG ook captain van het Pionteam) eens een kijkje kwam nemen was het al een ravage: Jan was niet fit en verloor na een misrekening in het middenspel, Hans moest in verlies berusten en alleen Jacques redde voorlopig de eer met een remise. De mannen van Staunton lieten bier en bitterballen aanrukken. Op de resterende borden was het min of meer gelijk, maar daar zou voor hen genoeg uit te halen zijn voor winst.

Dat klopte: In een stelling waarin geen van beiden iets kon doen zonder tegen een nul aan te lopen moest Ted in remise berusten. Pieter leek eerst wat beter te staan, maar het eindspel was potremise. Staunton had al gewonnen, maar André en Nico waren nog bezig aan een opmerkelijk slot. André bood remise aan, maar zijn tegenstander weigerde. De tegenstander van Nico bood onmiddellijk daarna remise aan, maar Nico weigerde. Nico had gelijk, want hij schoof het eindspel met pion meer vlekkeloos uit. De tegenstander van André had geen gelijk: André nam het initiatief een won de partij in grootse stijl. Dus toch nog 3 ½ – 4 ½ Wij blijven in de vijfde klasse en overwegen ook een clubtenue aan te schaffen. Dat worden gebreide mutsen met de tekst Serieus Gezellig! Of bretels met het portret van Ampie.
Van het diner na afloop zal niet iedereen zich meer iets herinneren, maar het was voortreffelijk.

TeamMPBP1234567
1. De Baronie 21028.55
2. Middelburg 1726.534635
3. De Zwarte Dame 1726355346
4. Staunton Etten-Leur 152343
5. RSG 15232545
6. Souburg 2422.5544
7. De Pion 2418.5323